PRÁCE 🧰

Tekuté stěrače: co to je a na jakém principu fungují

11. 12. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Tekuté stěrače by si za život měl zkusit každý. Co to jsou nanostěrače a jak dlouho vlastně fungují? Tato alternativa, sice nenahrazuje vodu do ostřikovačů, ale může poskytnout krátkodobé řešení pro zlepšení viditelnosti za neideálních podmínek.

Tekuté stěrače: co to je a na jakém principu fungují

Články na téma stěrače v autě:

  1. Jak se zapínají stěrače
  2. Tekuté stěrače - jak fungují?
  3. Druhy stěračů na auto a jaký typ vybrat?
  4. Jak vyměnit stěrač? Ne vždy je to třeba, závada bývá i jinde
  5. Tekuté stěrače: co to je a na jakém principu fungují - právě čtete

Jednou z věcí, na kterou je třeba neustále dávat pozor u vozidla, je viditelnost z oken. To však v hustých deštích může být poněkud problém. Ať už padá jemný jarní déšť či bouřlivý liják, čelní sklo často trpí na rozmazávání špíny a dešťové vody, přičemž zde vznikají mapy, přes které stejně není vidět ven. Naštěstí tu máme moderní technologii v podobě tekutých stěračů, která přináší skvělé řešení. V takové letní přeháňce, kdy vám ani nejvyšší rychlost klasických stěračů nepomůže, je lepší se obrátit právě na tekuté stěrače.

Takové tekuté stěrače se aplikují na čelní sklo v podobě tekutiny, která vytváří hydrofobní povlak, který dokáže odpuzovat vodu. Většina těchto produktů mohou poskytnout týdny, ba i měsíce, ochrany před znečišťujícími látkami. Škoda, že tyto produkty (i ty kvalitní) nevydrží delší dobu. Proceduru je pak nutné po vyprchání tohoto „kouzla“ zopakovat. Díky nanostěračům se všechny kapky a sněhové vločky jízdou (nejlépe fungují při rychlosti 60 km/h) rozprostřou do stran a vy tak budete mít skvělý výhled z okna.

V čem dál nanotechnologie pomohou?

Tyto přípravky na úpravu čelního skla většinou obsahují směs založenou na nanotechnologiích. Tyto přípravky vytvářejí silnou vazbu mezi roztokem a částicemi oxidu křemičitého obsaženými v čelním skle. Hydrofobní přípravky nejen odpuzují vodu, ale také oleje a tuhé částice, jako je prach, hmyz, ptačí trus a další nečistoty. Tím, že se na okně vytváří „vrstva“, chrání jej také před nechtěnými škrábanci, nebo skvrnami, které vznikají na oknech po ranní rose. Díky tekutým stěračům se ani v zimě nebudete muset trápit s extrémní námrazou. Existují také tekuté stěrače na bázích silikonu nebo fluoru. Ty však mají často menší a méně trvající účinnost. Pro krátkodobé použití jsou však dobrým společníkem.

Bez ohledu na to, jaký přípravek ve vodoodpudivé úpravě zvolíte, i nadále budete muset používat stěrače, sice asi v menší míře, ale rozhodně je z auta nesundávejte. Ochranná hydrofobní vrstva chrání sklo, což eliminuje potřebu používat speciální letní směs do ostřikovačů a můžete používat pouze čistou demineralizovanou vodu (nepoužívejte vodu z kohoutku, mohli byste si zanést vodním kamenem celou odstřikovací soustavu). V zimě je však důležité vodu vyměnit za nemrznoucí směs, abyste nemuseli řešit zamrznutí.

Zdroj info: Auto Guide, Long care Racing Products, Auto Express.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články