PRÁCE 🧰

Jak fungují tekuté stěrače?

21. 7. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

V době, kdy nemáte po ruce žádnou další vodu do ostřikovačů, může přijít vhod speciální úprava čelního skla. Ačkoli není náhradou vody do ostřikovačů, můžou být tekuté stěrače dlouhodobým řešením špatné viditelnosti.

Jednou z věcí, která vyžaduje neustálou pozornost vozidla, je čelní sklo. Musíte jej neustále udržovat v čistotě, protože prach a další povětrnostní prvky mohou při jízdě ztěžovat viditelnost. Proto může být lehce frustrující, když vám dojde voda do ostřikovačů a musíte se spoléhat na čistou vodu, která při odstraňování nečistot a oparu není příliš účinná. Naštěstí existuje nano-zázrak, kterým jsou tekuté stěrače.

Druhy ošetření čelního skla

Většina těchto přípravků se aplikuje přímo na čelní sklo, aby se vytvořila speciální ochranná vrstva, která může nabídnout týdny, ne-li měsíce, ochrany před znečišťujícími látkami. Podíváme se na některé z nejlepších dostupných možností a provedeme procesem výběru.

Nanotechnologie

Tento přípravek na úpravu čelního skla obsahuje směs na bázi nanotechnologií. U těchto přípravků se vytvoří silná vazba mezi ošetřovacím roztokem a částicemi oxidu křemičitého, obsažených v čelním skle. Hydrofobní nátěry neodpuzují jen vodu, ale také oleje a pevné částice, jako je prach a jiné nečistoty. Tato možnost je ideální pro řidiče, kteří žijí v oblastech, kde často prší nebo se často jezdí v terénu.

Fluor

Další běžnou vodoodpudivou úpravou je roztok na bázi fluorované sloučeniny. I když není tak silná jako ošetření skla na bázi nanotechnologií, tato možnost stále umožňuje vodě se snadno odvalit ze skleněného povrchu. Tento typ úpravy čelního skla je vhodný pro průměrné srážkové podmínky.

Silikon

Ošetření čelního skla na bázi silikonu nabízí vodoodpudivé vlastnosti, ale je nejslabší ze tří dostupných přípravků. Na rozdíl od nanotechnologií nebo fluorovaných sloučenin neexistuje mezi sklem a ošetřovacím roztokem žádná chemická vazba. Místo toho se aplikuje úprava čelního skla na bázi silikonu, která je pouze na povrchu skla. I když bude odpuzovat vodu, bude třeba tento typ používat častěji. Ošetření čelního skla na bázi silikonu je nejlepší pro jízdu v oblastech, kde nejsou časté deště.

Tekuté stěrače - jak fungují a jak je aplikovat

Tekuté stěrače a jejich klíčové vlastnosti

Odpuzovač vody

Pokud kupujete ošetření čelního skla, nejdůležitější vlastností je jeho schopnost odpuzovat vodu. Klíčovým ukazatelem toho, že jste zakoupili správný produkt, je to, že voda snadno sklouzne ze skleněných povrchů. Stěrače budou účinnější a lépe uvidíte, když řídíte za špatných podmínek.

Prevence před pruhy a skvrnami

Bez povrchové úpravy je běžné, že se na čelním skle auta po dešti objeví pruhy a skvrny. Za slunečných podmínek může být obtížné vidět přes čelní sklo. Kvalitní úprava čelního skla tomu může zabránit.

Odolnost vůči poškrábání

Bez ohledu na to, jaký přípravek ve vodoodpudivé úpravě zvolíte, všechny možnosti pomáhají vytvořit bariéru mezi okolním světem a čelním sklem. To znamená, že je méně pravděpodobné, že obdržíte nechtěné škrábance, které mohou nakonec ovlivnit viditelnost.

Tekuté stěrače - jak fungují a jak je aplikovat

Tekuté stěrače - výhody

Lepší viditelnost

Ať už se jedná o lehký jarní deštík nebo silný liják, čelní sklo se stává jedním velkým flekem, protože stěrače rozmazávají po skle špínu a dešťovou vodu. Tekuté stěrače vytvářejí ochranný povlak, který zabraňuje ulpívání nečistot a vody na povrchu. Díky tomu jsou stěrače efektivnější.

Nemusíte stěrače vůbec používat

Ošetření pomocí tekutých stěračů umožní řídit v dešti i bez zapnutí stěračů. Je to proto, že přípravek vytváří na čelním skle vrstvu, která odpuzuje kapičky vody a vítr je během jízdy jednoduše odfoukne, tudíž nebudete muset ani zapínat stěrače. Stěrače vydrží déle a na čelním skle budete mít méně škrábanců.

Jezděte bezpečněji

Odpuzováním vody a odoláváním špíně a broukům vám tekuté stěrače pomohou udržet výhled čistý, abyste mohli bezpečněji řídit.

Snadnější čištění stěračů

Většina tekutých stěračů brání ulpívání nečistot na skle, usnadňuje čištění skla i bez použití drsných čističů skla.

Zdroj médií: unsplash.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články