PRÁCE 🧰

Nemrznoucí kapalina do ostřikovačů: proč zmrzne a jak může poškodit auto?

2. 10. 2019 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat provozní kapaliny Vše o kapalině do ostřikovačů Výběr směsi do ostřikovačů Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla Zimní sezóna Zimní náplně a kapaliny

Dobrý výhled je základem bezpečné jízdy. Jak ale vybrat tu správnou směs do ostřikovačů? A proč zmrzne při minus pěti, i když je na nádobě napsáno, že je do minus dvaceti?

Nemrznoucí kapalina: proč zamrzá a jak může poškodit auto?

Správná kapalina do ostřikovačů

Tak jako u každého obchodovatelného artiklu, i u kapaliny do ostřikovačů jsou lepší a horší, levnější a dražší. Ne vždy ale musí být nutně vyšší cena zárukou kvality. Výběr tak rozhodně není jednoduchý, protože záleží i na dalších faktorech.

Věděli jste například, že používání nekvalitní kapaliny může poškozovat lak vozu, jeho plastové díly, ale třeba i gumičky stěračů? Ano, je to tak. Ona totiž výroba i něčeho tak zdánlivě jednoduchého jako je kapalina do ostřikovačů, může být docela věda.

Nemrznoucí kapaliny do ostřikovačů

Nemrznoucí kapalina

Zimní kapalina do ostřikovačů totiž v první řadě nesmí zmrznout. To zajistí přidání alkoholu, a to buď methanolu nebo ethanolu. A zde se naskytuje první příležitost pro výrobce, kde se dá ušetřit – methanol je totiž levnější. Tento faktor je ale vykoupen tím, že je to rozpouštědlo. Plastové díly tedy při použití levnější směsi s methanolem trpí. Nejdříve se to obvykle projeví na světlech, která se z čirých začnou postupně měnit na mléčná. Lepší je tedy vybrat kapalinu, kde je nemrznoucí složkou ethanol

Když už tedy máme tu správnou kapalinu, doporučujeme se před jejím nalitím do nádržky ujistit, že letní směs už je kompletně pryč. Pokud by tomu tak nebylo, došlo by ke zředění nemrznoucí směsi a tedy i ke zvýšení teploty, při které zamrzá. Zamrznutí by mohlo zapříčinit roztržení hadiček nebo dokonce i samotné plastové nádržky.

Jak je ale možné, že i kvalitní nemrznoucí směs občas na skle zamrzne? Vysvětlení je poměrně prosté. Alkohol se odpařuje mnohem rychleji než voda. Ve vrstvičce, kterou ostřikovače nanesou na sklo pak za chvilku zbyde jen voda, která logicky v minusových teplotách ochotně zmrzne a vytvoří neprůhlednou krustu. Tento efekt se samozřejmě jen znásobí rychlou jízdou, tedy proudícím vzduchem. Děje se tak obvykle ale jen mimo stíranou plochu, protože stěrače udržují výhledovou plochu čistou. Pokud jsou tedy v pořádku...

Nejjistější tedy je připlatiti si za kvalitnější kapalinu s ethanolem. A úplně nejlepší je zakoupit originální, přímo od výrobce auta. Ten totiž dobře testuje, co do svých vozů lije a zákazník má záruku, že daná směs nepoškodí třeba lak nebo gumové těsnění.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články