PRÁCE 🧰

Co dělat, když vám zamrzne směs do ostřikovačů

27. 12. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Zimní náplně a kapaliny

Nekvalitní nebo letní směs do ostřikovačů může nadělat mnoho problémů v zimních mrazech. Jak se těmto nepříjemnostem vyhnout a co dělat, když směs do ostřikovačů zamrzne?

Zamrzlá směs do ostřikovačů

Zmrzlá směs do ostřikovačů může s příchodem zimy potrápit nejednoho řidiče. Zamrzlé okno a celý ostřikovací systém může být nepříjemným obohacením ranního už tak nepříjemného škrábání auta. Předcházet tomu lze jednoduše a to tím, že před příchodem prvních mrazíků pořídíte kvalitní zimní směs do ostřikovačů.

Univerzálním způsobem, jak zamrzlou nádržku spolu s neprůchodnými hadičkami na ostřikovače uvolnit, je dlouhá jízda nebo parkování v místech, kde je tepleji, minimálně nad nulou. Celý systém můžete také rozmrazit obyčejným fénem na vlasy, tímto způsobem ale rozhodně nestihnete ranní schůzku v práci, a to nejen kvůli tomu, že budete hledat dostatečně dlouhou prodlužovačku. Do nádobky od ostřikovačů můžete podle některých odborníků nalít také nemrznoucí směs. Ta by měla postupně pronikat do motorku a rozmrazí tím celý systém. Z řad fórum odborníků zní také nakoupení obyčejného technického lihu nebo rozmrazovače na skla a nalití do nádržky.

Zamrzlá směs do ostřikovačů

Zamrzlá voda do ostřikovačů může způsobit i nepříjemnosti v podobě pokaženého motorku nebo popraskaných hadiček, které vlivem rozpínajícího se ledu mohou rozpraskat. Pokud se při zmáčknutí páčky neozve ani zvuk motorku, mohou být příčiny dvě a vypálená pojistka je ještě ten lepší případ. Motorek na ostřikování může také celý zamrznout. Rozhodně se nedoporučuje mačkat páčku tak dlouho, aby si tekutina našla cestu přes led – v takovém případě můžete totiž celý systém přehřát a řešit rovnou celou jeho výměnu.

Na zamrzlé trysky kvalitně pomůže kus hadru namočený v technickém lihu či obyčejném alkoholu nebo horká jehla, která zamrzlý otvor většinou prorazí. Použití jehly však nedoporučujeme, nevhodným zacházením můžete trysky poničit.

Zdroj info: Fóra řidičů, Auto, Autosalon, Firestone Complete Auto Care.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články