PRÁCE 🧰

Zimní kapalina do ostřikovačů: lze si ji vyrobit doma?

5. 12. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat provozní kapaliny Vše o kapalině do ostřikovačů Výroba směsi do ostřikovačů Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Zimní kapalinu do ostřikovačů není tak těžké vyrobit. I když balení zimní směsi do ostřikovačů není příliš drahé, stále preferujeme možnost úspory. V zimě se, oproti létu, ostřikovače používají častěji. Dnes vám poradíme, co do směsi přidat, aby nezamrzla ani při vyšších mrazech.

Zimní kapalina do ostřikovačů: lze si ji vyrobit doma?

Na čerpačkách se nezvedají ceny pouze pohonných paliv. Pocítit to můžete také na ostatním sortimentu. Především například na adblue, destilované vodě, nebo právě vodě do ostřikovačů. Jak si tedy takovou vodu vyrobit sám?

Rozdíl oproti letní kapalině do ostřikovačů

Letní kapalina je navržena tak, aby dobře fungovala při vyšších teplotách. Obsahuje čisticí složky pro odstranění nečistot z běžného „letního provozu“. Kapalina tedy obsahuje látky, které pomáhají odstraňovat pyl, mouchy a jiný hmyz. Naopak zimní kapalina do ostřikovačů musí odstraňovat nečistoty ze „zimního provozu“, tedy především sůl, sníh a led. Právě proto musí být zimní voda do ostřikovačů nemrznoucí a dobře odstraňovat sůl, aby na čelním okně nezůstávaly mapy, přes které neuvidíte ven. Dokonalý výhled z auta je mimo jiné také zakotven v zákoně. Při odklízení sněhu z auta musíte dokonale čistit čelní, boční i zadní okna, abyste měli dobrý výhled a nebyli nebezpeční pro sebe nebo své okolí.

Každý se s létem loučí jinak, někdo obmění šatník, zazimuje koloběžky nebo kola, a majitelé automobilů přezouvají na zimní pneumatiky a mění kapalinu do ostřikovačů. Místo špinavého čelního okna od hmyzu teď budete muset řešit okno od městské břečky a soli. S tím, jak ceny všeho nepříjemně rostou, jde si takovou zimní směs do ostřikovačů vyrobit také doma. Víte jak na to? Zde vám přinášíme několik tipů a vy sami si rozhodnete, který „recept“ vám nejvíce vyhovuje.

Jak vyrobit nemrznoucí směs do ostřikovačů

Jako první je při výrobě důležité sehnat nádoby, ve kterých budete kapalinu skladovat při větším množství. Zimní kapalina do ostřikovačů totiž obsahuje větší množství alkoholu, který na vzduchu rád vyprchává. Proto je důležité kapalinu uschovat do uzavíratelných nádob.

Základními složkami pro výrobu zimní směsi do ostřikovačů jsou destilovaná nebo demineralizovaná voda (nikoliv voda z kohoutku, která by mohla celou soustavu zanést takzvaným vodním kamenem) a líh, případně isopropanol. Vodu pak můžete doplnit i dalšími přísadami, jako například mycím prostředkem, šamponem, octem či dalšími kreativními variantami.

Líh se odborně nazývá ethanol. Díky svému využití v kapalině do ostřikovačů je pod názvem technický líh osvobozen od vysoké spotřební dani, která je na něj uvalena v potravinářském průmyslu.

Kromě lihu je v nemrznoucích směsích hojně obsažen také izopropylalkohol (isopropanol), který však nese s sebou nesnesitelný zápach. Tato odpadní látka vzniká při výrobě různých slivovic a jiných pálenek. Nepříjemný odér se v nemrznoucí kapalině dá poměrně dobře zamaskovat nějakým parfémem, nebo esenciálním olejem.

Do nemrznoucí kapaliny do ostřikovačů můžete místo výše zmíněných použít také metanol. Ten je však velmi agresivním rozpouštědlem, který vám v případě špatného ředění (více jak 10 %), může rozpustit nejen lak na autě, ale také celou ostřikovací soustavu. Utrpí také gumové těsnění kolem oken a na laku se začnou tvořit nehezké mapy.

Vodu s alkoholem je podle odborníků dobré ředit v poměru 2:1. Pro příjemnější vůni přidejte pár kapek esenciálního oleje, nebo nějakého parfému, který vám bude vyhovovat.

Pozor na policii

Ostřikovače v zimě však požívejte velmi opatrně. Pokud vás chytnou příslušníci policie, můžete nadýchat klidně až 1 promile. Vědecký experiment prokázal, že řidič, který použije ostřikovače obsahující alkohol a je vystaven horkému vzduchu od topení vozidla, může mu být v dechu naměřena poměrně vysoká hladina alkoholu. Samozřejmě tyto hodnoty po kontrolním dýchání klesají, ale na takový „mini infarkt“ to může stačit.

Zdroj info: Auto Guide, Long care Racing Products, Auto Express.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články