PRÁCE 🧰

Ostřikovače - z čeho se skládají a na jaké problémy si dát pozor

4. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Každé auto má speciální systém skrze který proudí tekutina. Ta následně střikem pomocí stěračů dokáže očistit špinavé čelní sklo. Jak ale takový systém funguje?

Co jsou ostřikovače a jaké problémy mohou nastat?

Co jsou ostřikovače a jak fungují

Typicky stačí otočit páčkou u volantu nebo ji zmáčknout a rázem na předním nebo zadním skle vystříkne průzračná tekutina. Tu pak po skle rozetřou stěrače. V případě čelního skla se můžete setkat buď s tryskami, které jsou přidělané na karoserii a nebo tekutina proudí přímo ze stěračů. Některá auta mají i ostřikování světlometů. Celá funkce spočívá v elektrickém čerpadle, které tekutinu pumpuje z nádržky přes hadičky až do trysek. Všechnu práci následně dokončí stěrače, u kterých je potřeba dávat pozor na kvalitu a opotřebení gumy.

Nejčastější problémy s ostřikovači

Ale samozřejmě to není tak jednoduché. Čas od času není od věci zkontrolovat hadičky ostřikovačů, ve kterých proudí tekutina ven. Pokud by se někde objevila dírka nebo by byla trubička ucpaná, mohl by to být problém. Že uniká kapalina poznáte také podle loužičky pod autem. Zpozornět byste měli i v případě, kdy je například léto ale nefunguje čerpání - stříkání - kapaliny. Na vině může být i vadný motorek ostřikovače a bude třeba jej nechat opravit. Příčinou proč ostřikovače nefungují může být také rozpojený spoj.

Jestliže ale řešíte jiný problém, který spočívá ve slabém ostřiku skla, pak může být problém s hustotou směsi. Při hledání odpovědí na tuto problematiku, jsme našli řadu řidičů, kterým takto problematicky stříkala zimní směs, poté co ji ale vypotřebovali a dolili sezónní letní, bylo po problému.

Všechny kontroly si můžete udělat v klidu doma, stejně jako například výměnu hadiček, ale apelujeme na vás, pokud jste tohle nikdy nedělali, možná bude přeci jen lepší vzít auto do servisu. Zde si s tím poradí odborníci, než študovat doma návod z internetových fór, protože nějaký ucelený budete hledat velmi těžko a nakonec se do toho zamotáte. Stejně tak je rozdíl se vrtat v autě, které máte doma 10 let a v autě, které je ještě v záruce.

Zamrznuté hadičky ostřikovačů, jak je odmrazit?

Pozor si dávejte v zimě, kdy hrozí, že hadičky ostřikovačů zamrznout. Často se tak stává, pokud máte negarážované auto a venkovní teplota dosahuje nízkých mínusových hodnot. Poznáte to snadno, ať se snažíte mačkat příslušné tlačítko sebevíc, nic se neděje. Možností je hned několik. Někteří řidiči totiž zapomenou na to, že už není léto, ale v nádržce se stále nachází letní směs.

Stačí menší mrazík a tekutina, která je v případě letní směsi tvořena z velké části vodou, zamrzne. Ale pozor zamrzání není jen výsadou letní kapaliny, pokud použijete nekvalitní zimní, může se vám to stát také. Navíc nekvalitní směsi mají tu nevýhodu, že mohou zaleptat auto a tak poškodit povrchové díly nebo dokonce při velké zimě zamrznout na skle.

Řešení zamrznutí hadiček je jednoduché, bude třeba systém zase odmrazit. Neznamená to ale, že se vydáte na dobrodružnou cestu. Přeci jen jak je vozovka mokrá od brečky, která se od kol auta jedoucího před vámi snadno dostane na sklo, stačí jedno máznutí stěrači bez ostřikovačů a máte rázem špinavé sklo a téměř nemožnost vidět ven. Raději chvíli auto nechte nastartované a vyčkejte, než se zahřeje.

Poté by měl povolit i led v trubičkách a nádržce. Jakmile se tak stane, je na řadě vystříkat co nejvíce tekutiny a poté ji dolít kvalitní nemrznoucí směsí. Pokud byste to neudělali, můžete si veselé ohřívání užívat každý den, což na životnosti hadiček a celého systému také zrovna nepřidá.

Zamrznutá tryska ostřikovačů, co v takovém případě dělat?

Někdy se ale může stát, že sice máte nemrznoucí směs, ale v důsledku například sněžení a následného mrznutí, může zamrznout tryska ostřikovačů. Pak je nutné zjednat nápravu. K tomu budete potřebovat špendlík nebo jehlu, kterou dírku prošťouchnete. Nutno podotknout, že to je ale pouze momentální řešení problému, protože jestliže je tryska ostřikovače špinavá a plná nečistot, pouhým prošťouchnutím nic moc nevyřešíte a problému se budete muset věnovat komplexněji.

Zdroj médií: Depositphotos.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články