PRÁCE 🧰

Nejlepší letní kapalina do ostřikovačů na trhu

24. 3. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat provozní kapaliny Vše o kapalině do ostřikovačů Výběr směsi do ostřikovačů Směs do ostřikovačů dle období Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Výběr letní směsi do ostřikovačů není zas tak zásadní jako když jde o volbu té zimní. Na co byste se ale přeci jen měli zaměřit?

Voda do ostřikovačů

Články na téma letní směs do ostřikovačů:

  1. Nejlepší letní směs do ostřikovačů - právě čtete
  2. Jak vyrobit letní směs do ostřikovačů
  3. Test vody do ostřikovačů

Legenda praví, že by se u čerpacích stanic mělo kupovat jen to nejnutnější a jen v případě nouze, ne jinak tomu je i při nákupu kapaliny do ostřikovačů. Ceny produktů jsou tu totiž výrazně dražší, než v normálním obchodě, a to nemusí být ani ten specializovaný. Na čerpačkách totiž přesně ví, že daný produktu potřebujete a široko daleko není jiné místo, a tak si tam hodí "vysokohorskou" přirážku klidně o pár desítek procent.

Složení letní směsi

Základem letní směsi je voda, v případě zimní pak alkohol, který zajišťuje nezmrznutí a pomáhá lépe v boji s nečistotami na čelním skle. Je obecně známo, že v létě vás budou provázet spíše šmouhy od hmyzu než mrazíky. Ne každá směs dokáže tak dokonale omýt sklo, abyste přes něj viděli a místo toho si hmyz nerozmázli po celém zorném poli.

Kromě vody se do takových směsí přidávají i saponáty a ještě vůně, které mají potlačit ne zrovna líbivé zápachy. Letní směs může být barevná, ale většinou se prodává ta žlutá nebo fialová.

Letní kapaliny do ostřikovačů v nabídkách e-shopů

V moderní době se můžete setkat ještě s vylepšenými směsi, které obsahují nanočástice. Ty mají pak špínu a veškeré nečistoty dostat ze skla ještě lépe a rychleji než klasická kapalina. Účinek je prý dlouhodobější, a tak není třeba ostřikovače používat tak často. 

Mezi nejlepší letní směsi patří podle názoru řidičů například Sheron letní kapalina, která se prodává v pětilitrovém množství a koupíte ji už za 69 korun. Ale k těm ověřeným patří ještě například značky jako Sonax (ty jsou ale poměrně dražším artiklem), Ravenol nebo Clean Fox. Jestliže ale roky používáte tu stejnou kapalinu, pak není důvod ke změně. Navíc se můžete podívat v obchodních řetězcích, kde často před sezónou bývají na nákup letních směsí výrazné slevy.

Nepodceňujte ani výměnu stěračů

Základem dobré viditelnosti na vozovku je samozřejmě směs, která dokáže odstranit kdejaké nečistoty, ale pokud budete mít na autě stěrače s dávno nepoužitelnou gumou, bude vám to k ničemu. Kromě dolívání kapaliny si čas od času zkontrolujte funkčnost stírací gumičky a případně ji vyměňte. Uvidíte, že stírání bude mnohem pohodlnější a lepší. Ostatně nový stěrač stojí pár korun a přidělání je za pár minut. Při koupi se vyvarujte "no name" značkám, nemusely by vašemu autu sedět.

Míchání obou směsí

Znáte to, tu letní nevystříkáte, protože byste na posledních kilometrech jízdy nedělali nic jiného, a tak vás napadne spásný nápad, když na podzim pomalu začínají mrazíky. Že prostě jednoduše smícháte letní směs se zimní. Jenže, co se jeví jako dobrý nápad, jím tak nějak není. Letní směs je totiž tvořena z velké části vodou, zatímco zimní má v sobě alkohol. Pokud se obě kapaliny nepromíchají, tak jakmile udeří první mínusové teploty, letní směs zmrzne a máte po zábavě. Raději si tedy dejte tu práci a letní vystříkejte, než abyste řešili problém, jak rozmrazit letní směs.

Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články