PRÁCE 🧰

Zimní směs do ostřikovačů - kterou vzít a jakým se naopak vyhnout

19. 10. 2020 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat provozní kapaliny Vše o kapalině do ostřikovačů Výběr směsi do ostřikovačů Směs do ostřikovačů dle období Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla Zimní sezóna Zimní náplně a kapaliny

Zima je za rohem a s ní přichází i čas vyměnit krom pneumatik i kapalinu v nádržce ostřikovačů čelního skla. Proč? Aby nezamrzla. Navíc ta zimní je určena na něco trochu jiného než letní.

Zimní směs do ostřikovačů - jakou vybrat?

Je to trochu paradox. Zimní směs do ostřikovačů, která nemrzne ani při venkovní teplotě -30 °C a níž, používáme nejvíc za teplot kolem nuly, případně lehce nad nulou. Tehdy totiž led a sníh na silnicích povolí a vznikne taková ta hnusná břečka, kterou následně kola aut zvesela rozstřikují. V takových chvílích nezbývá nic jiného, než tento hnus dostat ze skla právě pomocí ostřikovačů a stěračů.

Kapalina ale v nádržce a hadičkách zůstává i přes noc, kdy mohou teploty padnout právě dost hluboko pod nulu. Zamrznutí dokáže způsobit problémy v podobě roztržených hadiček nebo třeba poškozeného čerpadla, a proto je nutné používat v zimě opravdu směs do ostřikovačů s označením zimní a nespoléhat na zásoby letní směsi do ostřikovačů. Domácí test, jestli je to opravdu tak, by se vám nemusel vyplatit. Ani opačná situace, kdy nalijete zimní směs do ostřikovačů v létě, není úplně ideální. Tam by nehrozila katastrofa, ale museli byste se připravit na omezenou funkčnost.

Zimní směs do ostřikovačů nakupte výhodně na internetu

Nemrznoucí směs do ostřikovačů - zimní kapalina

Chtějte přírodní líh

Nemrznoucí kapaliny do ostřikovačů se samozřejmě liší kvalitou i cenou. Důležitý je obsah a konkrétně složka, která zajišťuje ono "nemrznutí". Ideální je přírodní líh, který je ale dražší, než méně kvalitní náhražky. Takovou náhražkou může být třeba methanol, který je toxický a část se ho dostane i do ventilace, je-li zapnuta při ostřikování skla. Methanol je nicméně doménou těch opravdu nejlevnějších kapalin a dokáže narušovat pryž a snižovat její životnost. Těsnění kolem předního skla může velice snadno ztratit pružnost, postupně popraskat a zteřet.

Leptavý aceton

Často je ve složení obsažen i aceton, opět spíš u těch levnějších produktů. Tato látka je známa jako velice účinné rozpouštědlo a zvládne narušit dokonce i lak. Samozřejmě ne při jednom použití. Pokud ale budete takovou kapalinu používat pravidelně, je dobře možné, že se začne horní vrstva laku třeba na přední části střechy loupat.

Festival smradu

Pak tu máme ještě izopropylalkohol. Kdo někdy pálil domácí slivovici, tak to zná jako dokap. Tento alkohol je v podstatě odpad. Například při výrobě papíru ho vzniká velké množství a firma ho následně levně prodá. Dá se použít třeba na čištění elektrických kontaktů nebo gramodesek, ale i jako nemrznoucí složka. Je toxický a rovněž ho lze použít jako rozpouštědlo (ne tak silné jako aceton). 

Moc pozitivních vlastností tedy pro použití do ostřikovací kapaliny nepřináší. Tou nejhorší je ale příšerný zápach, připomínající žluklé máslo nebo shnilé maso. Výrobci jsou si této vlastnosti vědomi, a proto se ji snaží (dodejme, že většinou úspěšně) maskovat silným parfemováním směsi. Ve výsledku máte při ostříknutí skla pocit, jakoby vám někdo vylil do auta půl litru toho nejlevnějšího parfému. V případě, že usínáte za volantem vás to alespoň velice účinně probere a donutí otevřít okénko.

Vyhněte se benzinkám

Když už víme, jakou kapalinu do ostřikovačů kupovat a jakou ne, je dobré si říct, kde ji shánět. Tady platí základní a naprosto zásadní pravidlo - vyhněte se čerpacím stanicím. Tam jsou zimní směsi do ostřikovačů v podobě koncentrátů obvykle vcelku kvalitní, ale neskutečně předražené. Zaplatíte klidně pětinásobek ceny, kterou byste za kanystr kapaliny dali jinde.

Občas se dá za zajímavou cenu sehnat zimní směs do ostřikovačů v kanystrech s objemem 5l nebo 25l v Lidlu nebo Kauflandu. Před sezonou a po ní bývají v akci, nutno ale podotknout, že až na výjimky to bývají spíše ty horší produkty. No a na eshopech jsou také k dostání, sice si počkáte na doručení, ale cenově to bývá hodně výhodné, navíc si můžete vybrat z nepřeberného množství kapalin, většinou i s uvedeným složením. A samozřejmě existuje i možnost vyrobit si domácí zimní směs do ostřikovačů. Tato varianta bude jistě nejekonomičtější.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články