PRÁCE 🧰

Jak vybrat zimní směs do ostřikovačů

31. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat provozní kapaliny Vše o kapalině do ostřikovačů Výběr směsi do ostřikovačů Směs do ostřikovačů dle období Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla Zimní sezóna Zimní náplně a kapaliny

Podle čeho vybírat zimní směs do ostřikovačů? Existují kritéria, která vám s výběrem poradí.

Kritéria pro výběr zimní směsi do ostřikovačů

Zimní směs do ostřikovačů nejčastěji používáme právě v době, kdy se zimní teploty pohybují kolem nebo nad bodem mrazu, a to z důvodu břečky, která na cestách vzniká táním sněhu a ledu. Je nutné ale nezapomínat na fakt, že zimní teploty v noci opravdu mohou sahat hluboko pod nulu, a to by letní směs v ostřikovačích nemusela zvládnout.

Kromě pneumatik je třeba na podzim vyměnit také vodu do ostřikovačů. Její výměna je důležitá, jelikož letní směs není určena do velkých mrazů a mohla by v hadičkách jednoduše zamrznout a způsobit nemalé potíže. Neplechu by mohl led, který se vytvořil z vody do ostřikovačů, udělat také čerpadýlku, které vodu z nádržky nasává.

Důležité je složení

Při výběru kapaliny do ostřikovačů je vhodné sledovat její složení. Přírodní líh je ideální, avšak je dražší oproti méně kvalitním náhražkám. Mezi tyto náhražky patří například methanol, který je toxický a dokáže narušovat pryž. Tudíž vaše těsnění kolem oken může časem zteřet a popraskat. Další méně kvalitní a toxickou náhražkou může být izopropylalkohol, který vzniká například při výrobě papíru a používá se třeba k čištění elektrických kontaktů nebo v posledních letech k výrobě dezinfekce na ruce.

Velmi účinným a levným rozpouštědlem, které se dehydrogenací vyrábí z izopropylalkoholu je dimethylketon, více známý pod názvem aceton. Jedná se o účinné rozpouštědlo, které však znehodnocuje také lak na karoserii – poznat to můžete například podle sloupaného laku na přední části střechy.

Vybírat směs do ostřikovačů můžete především ve specializovaných obchodech nebo e-shopech, zde si můžete přečíst i celé složení a vyjde vás to nejvýhodněji. Obloukem se vyhněte především benzinkám, a to ne kvůli složení, to bývá většinou i kvalitní, ale hlavně kvůli ceně. Za dvoulitrový pytlík směsi do ostřikovačů, můžete kolikrát zaplatit klidně i pětinásobek ceny, než byste za stejný objem zaplatili například v e-shopu. V Lidlu, Kauflandu nebo jiných obchodních řetězcích se občas dají sehnat kvalitní produkty za ucházející cenu.

Zdroj info: Auto Zone.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články