PRÁCE 🧰

Složení letní a zimní směsi

7. 10. 2022 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat provozní kapaliny Vše o kapalině do ostřikovačů Výběr směsi do ostřikovačů Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla Zimní sezóna Zimní náplně a kapaliny

Bez kvalitní směsi do ostřikovačů bychom měli každý zaneřáděné čelní sklo a neviděli přes něj vůbec nic. Víte, co tahle směs vůbec obsahuje?

Složení kapaliny do ostřikovačů

Kontrola stavu kapaliny v ostřikovačích

Velké neštěstí je to zejména na podzim a v zimě, pokud si pravidelně nekontrolujete stav kapaliny v ostřikovačích, snadno se může stát, že jakmile zmáčknete příslušný čudlík, na čelní sklo nevystříkne nic a vy si akorát rozmažete suchými stěrači kalnou vodu po celém skle. Pak je přímo zázrak, když najdete čistý průzor ven. Totéž platí v létě s agresivním hmyzem, který leckdy jde sundat ze skla opravdu obtížně.

V takových případech je nejlepší zajet hned na čerpačku a kapalinu dokoupit, ačkoli nutno podotknout, že to přímo tam nebude žádná levná záležitost. Přeci jen znáte to, jakmile se cokoliv kupuje na pumpě, vždy je to s "vysokohorskou" přirážkou. Proto je lepší směs dokoupit do zásoby a uschovat třeba ve sklepě nebo v garáži.

Kapalina do ostřikovačů a její složení

Ono to vypadá hrozně jednoduše, ale vlastně vůbec není. Kdybychom řekli, že je směs do ostřikovačů složená většinou z alkoholu, barviva a vody, asi bychom si celou práci dost ulehčili. Ale jak už víte, kapalina do ostřikovačů se rozlišuje na letní a zimní směs a každá z nich je v určitém období účinnější na rozpuštění špíny na okně.

Základem pro výrobu zimní směsi je tedy denaturovaný alkohol. Zejména pak ethylenglykol, methylethylketon. Ty musí být rozpustné ve vodě, aby netvořily zákal, zároveň by měly mít takový zápach, který bude bránit v požití, případně kdyby si někdo chtěl z této směsi vyrobit líh k domácí konzumaci, musí bránit i tomu. V poslední době se údajně také používá detergent, který ale není úplně vhodnou volbou zejména pro to, že více pění a po vypaření určitých složek může způsobovat na skle šmouhy, které podněcují k většímu nadužívání ostřikovačů v důsledku zbavování se těchto fleků.

Dále se používá destilovaná voda, čistící příměs a barvivo. Alkohol je důležitý zejména u zimní směsi, u té letní tolik ne, protože v létě stejně zas tolik nestíráte a nemáte zahňácané sklo sněhovou brečkou od kol řidičů před vámi tak jako v zimním období. Do směsi se občas používá i isopropanol, ale na tuto složku pozor, protože nesmírně páchne.

Složení kapaliny do ostřikovačů

Jen pozor, narazit můžete i na směsi, jejichž základem je methanol - ten je ale jedovatý a kanystr, ve kterém se skladuje, musí být proto příslušně označený. Většinou se s tímto složením setkáte u levných produktů nevalné kvality. Pozor si tak musíte dávat, aby vám tento produkt neponičil například pryžové těsnění a nebo okolí okna. V případě, že je do nekvalitního produktu ještě přidán aceton, dávejte si pozor ještě víc. Kam směs stříkne, tam může snadno rozežrat lak na karoserii. Jak aceton, tak i methanol jsou totiž solidní rozpouštědla. Proto se velkým obloukem vyhýbejte zimním směsím, které obsahují právě tyto dvě složky. Nic horšího neexistuje.

U letních směsí bývá složení poněkud jednodušší, protože v létě nepotřebujete, aby tekutina zamrzala. Ve složení tak ve většině případů chybí alkohol - líh (ethanol). U letní kapaliny se nabízí otázka, zda-li by použití acetonu s methanolem nebylo žádoucí, protože jako rozpouštědla mohou snadněji odstraňovat hmyzí hřbitovy. Nicméně odborníci uvádí, že více než to, raději zastavte na čerpačce a čelní sklo prostě umyjte. Někteří uvádí, že místo letní kapaliny můžete do zásobníku nalít pouze demineralizovanou vodu.

Na co si dát pozor

V zimě tam nezapomeňte zase dolít tu směs obohacenou alkoholem, jinak vám voda zamrzne. Ostatně, střídání období si pečlivě hlídejte, protože i nám už se párkrát stalo, že jsme zapomněli letní směs naředit tou zimní a pak nás čekal nepříjemný proces, a vzhledem k tomu, že nádržka byla téměř plná letní kapalinou, byl proces trošičku složitější. A pokud se vám v létě nebude chtít utrácet, pak si můžete podle návodu zkusit vytvořit doma tu vlastní.

Z dnešního článku si tedy zapamatujte, že si máte číst složení na zadní straně. U zimních směsí se řiďte pravidlem, líh je žádoucí, methanol s acetonem už ne. A v případě letních je to pak na zváženou, jestli používat obyčejnou vodu, nabarvenou směs a nebo si vyrobit tu vlastní.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články