PRÁCE 🧰

Kolik stojí povinné ručení pro mladé a jak jeho cenu snížit?

20. 4. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Cena povinného ručení

Podle pojišťoven nejčastěji bourají čerství držitelé řidičského oprávnění a senioři. Obě kategorie proto patří do rizikové skupiny, která musí platit drahé povinné ručení. Kolik aktuálně zaplatí za zákonnou pojistku mladí řidiči do 20 let?

Kolik aktuálně stojí povinné ručení pro mladé?

Modelový případ: 18letý řidič Škody Rapid z Brna

Abychom si dokázali lépe představit, jak se pohybují ceny povinného ručení pro začátečníky, sestavili jsme následující modelový případ. Řidičem je v tomto případě 18letý mladík z Brna, který je čerstvým držitelem řidičského oprávnění. Dotyčný sjednává povinné ručení pro Škodu Rapid (1197 cm3/66 kW) z roku 2015.

Nejlevnější povinné ručení pro mladé řidiče ho v tomto případě vyjde na 5 100 Kč. Součástí pojistky jsou pojistné limity ve výši 70 milionů (škoda na majetku) + 70 milionů (škody na zdraví a životě). Pojistka obsahuje pouze základní asistenční služby.

Nejdražší pojistka se potom šplhá na závratných 25 155 Kč. Tady už jsou ale limity mnohem vyšší a činí 200/200 mil. Kč. Součástí nejdražší pojistky, která v sobě kombinuje také havarijní pojištění (např. střet se zvěří, řádění živlů, odcizení, totální škodu apod.) je i rozšířená asistence a úrazové pojištění.

Rozdíly u povinného ručení pro mladé jsou propastné!

Pokud bychom se podívali na průměrné ceny povinného ručení v dalších městech Česka, pak zjistíme, že čerstvý řidič z Karlových Varů zaplatí za povinné ručení na rok 19 994 Kč, v Praze to bude už 21 000 Kč a v Chrudimi cca 14 000 Kč. Obecně lze říci, že cena povinného ručení pro začátečníky je zhruba o polovinu vyšší než u vyježděného padesátníka.

Důvodem jsou samozřejmě bonusy za jízdu bez nehod, které začíná mladý řidič teprve sbírat. Často se tak můžeme setkat s tím, že si mladí uzavřou pojistku na rodiče, staršího sourozence nebo dědečka. Tento krok ovšem z dlouhodobého hlediska nic moc neřeší. Dřív nebo později totiž nastane čas, kdy začne řidič sbírat bonusy od nuly. Dražší pojistné tak pouze oddálí.

Jak sjednat nejlevnější povinné ručení pro mladé řidiče?

Efektivním způsobem, jak na povinném ručení ušetřit, je online srovnání prostřednictvím nejrůznějších kalkulaček. Některé pojišťovny vám poskytnou slevu ve chvíli, kdy si u nich sjednáte povinné ručení společně s havarijním pojištěním. Jinde zase můžete získat slevu nebo výhodnější cenu za uzavření pojistky online a jednorázovou platbu pojistného.

Nechejte se hlídat aplikací

Jedním z méně známých způsobů, jak na povinném ručení na nové auto, ale i starší ojetinu ušetřit, je stažení speciální aplikace pojišťovny, která hlídá řidičovy návyky i styl řízení. Ty následně promítá do celkového skóre, na základě kterého náleží řidiči cashback.

Maximální výše cashbacku není pro všechny stejná, ale souvisí s věkem řidiče a kategorií vozidla. Mladým řidičům může pojišťovna za bezpečnou jízdu bez nehod vrátit až 40 % zaplaceného pojistného. Povinné ručení na principu Pay How You Drive u nás ovšem v současnosti nabízí pouze jedna pojišťovna.

Zdroj info: Nezávislé srovnávače a kalkulačky, pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články