PRÁCE 🧰

Jak vypadá povinná výbava v Rakousku a v roce 2024?

21. 4. 2024 3 min. čtení diskuze (1) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Povinná výbava auta Cestování autem po Rakousku

Chystáte se v letošním roce do Rakouska autem? Pak překontrolujte složení povinné výbavy. Ačkoliv je v mnohém totožná s tou naší, existují zde specifika, která při nedodržení dráždí rakouské policisty. Ti vás pak mohou „obšťastnitnemalou pokutou.

Jaké je aktuální složení povinné výbavy v Rakousku?

Jaké je aktuální složení povinné výbavy v Rakousku?

Povinná výbava auta při cestách do Rakouska zahrnuje v roce 2024:

  1. Reflexní vestu
  2. Výstražný trojúhelník
  3. Autolékárničku

Rozdíly oproti tuzemské povinné výbavě jistě zřetelně spatřujete. Zatímco u nás již reflexní vesta od roku 2018 součástí povinné výbavy není, do Rakouska si ji přibalte. Tady zase pro změnu nemusíte vozit sadu pro opravu pneumatik nebo rezervní kolo.

Víte, že: Existuje takzvaná Vídeňská úmluva o silničním provozu? Tato úmluva sjednocuje mimo jiné povinnou výbavu vozidla, definici technické způsobilosti vozidla k provozu, skupiny řidičských oprávnění apod.

Co to znamená v praxi? Především to, že vozidlo musí mít povinnou výbavu v souladu se zákony státu, kde je registrováno.

Některé země ovšem tuto úmluvu "obchází" tím, že stanovují "povinnou výbavu řidiče". Proto vždy doporučujeme detailně prostudovat, co všechno se v povinné výbavě země, do které budete vyrážet, nachází.

Jak je to s reflexní vestou u povinné výbavy v Rakousku?

Součástí aktuální povinné výbavy do Rakouska je reflexní vesta, která by měla odpovídat normě 471, to znamená, že by měla být vyrobena z barevného, fluorescenčního materiálu v barvě oranžové, červené nebo žluté se dvěma nebo více reflexními pruhy. Zelené reflexní vestě se raději vyhněte. Tu rakouští policisté nevidí rádi.

Povinná výbava v Rakousku zahrnuje reflexní vestu pouze pro řidiče. Ti ji musí předložit i při namátkové policejní kontrole. Na sobě ji musí mít vždy, když opouštějí vozidlo (nehoda, oprava apod.) na dálnicích, rychlostních silnicích, mimo obce a při umisťování výstražného trojúhelníku po nehodě.

Pro ostatní cestující ve vozidle je reflexní vesta pouze doporučená. Pokud však spolujezdec v případě nehody vystoupí z auta, musí mít vestu taktéž. Do povinné výbavy řidičů motocyklů reflexní vesta nespadá. Přesto je tento ochranný prvek více než doporučený.

Měli byste vědět: Sankce za chybějící reflexní vestu (v odpovídající normě) v povinné výbavě do Rakouska se může pohybovat od 14 až do 2180 EUR. Policisté jsou v tomto případě nekompromisní!

U výstražného trojúhelníku neexistují žádná zvláštní specifika

Součástí povinné výbavy auta v Rakousku je také výstražný trojúhelník. Také ten podléhá homologaci, která udává, jak musí vypadat. Velikostně by měl odpovídat zhruba 45 centimetrům. U nás ho koupíte zhruba za stokorunu. K dostání jsou samozřejmě i násobně dražší trojúhelníky. Jejich životnost je ale prakticky totožná.

Mohlo by vás zajímat: Výstražný trojúhelník musí být umístěn u pravého okraje vozovky minimálně 50 metrů za vozidlem. Pokud se nacházíte na dálnici, musí být tato vzdálenost 100 metrů.

Lékárnička je také součástí povinné výbavy automobilu v Rakousku

Stejně jako u nás, i v Rakousku je součástí povinné výbavy lékárnička. Ta nesmí být nijak porušená a musí být v originálním obalu. Obsah lékárničky tady sice není zákonem definován, jsou však doporučené autolékárničky schválené organizací ÖAMTC.

Praktický tip závěrem: Jak je to s hasicím přístrojem? Mnoho řidičů se mylně domnívá, že součástí povinné výbavy do Rakouska je také hasicí přístroj. Ten je ovšem pouze doporučený, nikoliv povinný, což znamená, že vás za jeho absenci rakouští policisté nemohou pokutovat.

Zdroj info: AXA assistance, Cebia, top-pojisteni.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.
Martin Novotny, 22. 4. 2024 8:09
Was ist das: „Původní obal lékárničky“?

Podobné články