PRÁCE 🧰

Povinná výbava Chorvatsko: Co je její součástí v roce 2024?

27. 4. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Povinná výbava auta

Čeká vás letos dovolená v Chorvatsku nebo touhle zemí pouze projíždíte do cílové destinace? Nezapomeňte si před cestou překontrolovat složení povinné výbavy. Jaká povinná výbava platí v Chorvatsku a roce 2024? Máme pro vás aktuální informace!

Jaké je aktuální složení povinné výbavy v Chorvatsku?

Povinná výbava Chorvatsko: Co je její součástí v roce 2024?

Do povinné výbavy auta v Chorvatsku patří v letošním roce:

  1. Výstražný trojúhelník
  2. Reflexní vesta
  3. Autolékárnička
  4. Náhradní žárovky

Přečtěte si také: Zpoplatněné úseky chorvatských dálnic v roce 2024

Víte, že: Existuje takzvaná Vídeňská úmluva o silničním provozu? Tato úmluva sjednocuje mimo jiné povinnou výbavu vozidla, definici technické způsobilosti vozidla k provozu, skupiny řidičských oprávnění apod.

Co to znamená v praxi? Především to, že vozidlo musí mít povinnou výbavu v souladu se zákony státu, kde je registrováno.

Některé země ovšem tuto úmluvu "obchází" tím, že stanovují "povinnou výbavu řidiče". Proto vždy doporučujeme detailně prostudovat, co všechno se v povinné výbavě země, do které budete vyrážet, nachází.

Povinná výbava v Chorvatsku zahrnuje výstražný trojúhelník

V tomhle případě se pravidla, která platí u tuzemské povinné výbavy, od té chorvatské neliší. I tady totiž potřebujete výstražný trojúhelník, který by měl rozměrově odpovídat zhruba 45 centimetrům. U nás ho pořídíte zhruba od stokoruny výše.

Měli byste vědět: Pokud na Jadran cestujete s přívěsem, pamatujte, že do povinné výbavy auta do Chorvatska patří v tomto případě rovnou dva výstražné trojúhelníky (pro umístění před a za vozidlem).

Reflexní vesta je povinná pouze pro řidiče

Povinná výbava auta v Chorvatsku zahrnuje také reflexní vestu. Ta je povinná pouze pro řidiče. Vesta musí odpovídat evropské normě EN 471 (dva reflexní pruhy z obou stran). Je možné použít vesty v barvách červená, oranžová nebo žlutá.

Náš tip: Pokud do Chorvatska pojedete přes Rakousko nebo Slovinsko, budete potřebovat reflexní vesty pro celou posádku vozu.

Autolékárnička je povinná pro všechna vozidla

Na rozdíl například od Polska, kde je autolékárnička povinná pouze pro autobusy, vozidla taxislužby a jiné vozy přepravující osoby, v Chorvatsku, stejně jako u nás, je povinná pro všechna motorová vozidla. Lékárnička by měla být v neporušeném obalu a kompletní. Exspirace se zde neřeší.

Náhradní žárovky jsou součástí povinné výbava auta do Chorvatska s několika výjimkami

Na rozdíl od Česka, není v Chorvatsku během léta svícení povinné, světla musí být zapnutá pouze při snížené viditelnosti. O to překvapivější je, že s sebou musí řidiči vozit náhradní žárovky. To za předpokladu, pokud vozidlo nemá LED světlomety či xenony.

Jak je to s hasicím přístrojem?

Na rozdíl od Polska, kde musí řidiči vozidel zde registrovaných, hasicí přístroj vozit s sebou, součástí povinné výbavy do Chorvatska „hasičáknení. Povinnost vozit ho s sebou se týká pouze užitkových vozidel kategorie N.

Pozor na cesty s dětmi!

Pokud do Chorvatska cestujete s menšími dětmi, pak pamatujte, že děti do 2 let mohou cestovat na předním sedadle proti směru jízdy v tzv. vajíčku pouze za předpokladu, že je airbag na místě spolujezdce deaktivovaný. Děti do 5 let musí cestovat v dětské autosedačce a to pouze na zadních sedadlech. Starší děti (5 – 12 let) musí sedět na dětském podsedáku na zadních sedadlech. Cestování dětí do 12 let na předních sedadlech je v Chorvatsku zakázáno.

Zdroj info: Cebia, Axa assistance, Ušetřeno.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články