PRÁCE 🧰

Povinná výbava auta v Maďarsku a roce 2024: Liší se od té naší?

28. 12. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Povinná výbava auta

Ať už do Maďarska cestujete na dovolenou nebo zemí pouze projíždíte, je důležité dbát na dodržování dopravních předpisů a mít v autě veškerou povinnou výbavu. Co taková povinná výbava v Maďarsku všechno zahrnuje?

Jaké je složení povinné výbavy auta do Maďarska v roce 2024?

Povinná výbava v Maďarsku se od té naší příliš neliší. V případě, že by vám v povinné výbavě v zahraničí přeci jen něco chybělo, nezoufejte. Existuje takzvaná Vídeňská úmluva o silničním provozu. Tato úmluva stanovuje, že vozidlo musí mít především povinnou výbavu v souladu se zákony státu, kde je registrováno. I přes to vám však doporučujeme detailně prostudovat, co všechno se v povinné výbavě do Maďarska nachází.

Autolékárnička

V Maďarsku, stejně jako v České republice, platí povinnost mít s sebou autolékárničku. Tuto povinnost však, oproti české republice nemají motocykly. V Maďarsku neexistuje žádný předpis na to, jak musí obsah lékárničky vypadat, proto vám bude stačit i ta, kterou máte s sebou v Česku. Povinností však zůstává mít v autě veškeré potřebné vybavení k poskytnutí první pomoci při běžných poraněních.

Výstražný trojúhelník

Výstražný trojúhelník je v Maďarsku povinný pro všechna vozidla včetně těch, která jsou registrovaná v zahraničí. Povinnost se opět netýká motocyklů. Při jeho použití mějte na paměti, že musí být umístěný u pravého okraje vozovky minimálně 50 metrů za vozidlem. Pokud se nacházíte na dálnici, musí být tato vzdálenost až 100 metrů.

Reflexní vesty

Svou vlastní reflexní vestu musí mít každý pasažér, který cestuje ve vozidle. Všechny reflexní vesty musí být v dosahu osob v autě, tudíž není možné je umístit do zavazadlového prostoru. Je to logické, pokud jedete na dovolenou, máte nabalený plný kufr a pokud vystoupíte z vozidla v noci bez vesty a půjdete hledat reflexní vestu v zavazadlovém prostoru, ostatní řidiči vás nemusí vidět.

Měli byste vědět: V Maďarsku musí mít reflexní vestu každý účastník provozu (včetně chodce, nebo cyklisty), pohybující se na komunikaci mimo obec, kde je snížená viditelnost!

Zimní pneumatiky

V Maďarsku nejsou zimní pneumatiky povinné. Avšak jejich povinnost je často udávána místními značkami, které vám přikazují použití zimních plášťů. Po umístění sněhových řetězů na kola nesmí vozidlo překročit rychlost 50 kilometrů za hodinu. Používání pneumatik s hroty je v Maďarsku zakázáno pro všechna vozidla bez výjimky.

Na co dalšího si v Maďarsku dát pozor?

  • Veškeré antiradary, či zařízení, které mohou narušit policejní frekvence, jsou v Maďarsku (stejně jako v Česku), zakázány.
  • Záznamová zařízení je možné používat pouze pro osobní účely a veškeré záznamy musí být po pěti pracovních dnech smazány.
  • Hasicí přístroj je pro osobní automobily pouze doporučený, je však více než vhodný.
  • V zastavěných oblastech není dovoleno svícení dálkovými světly.
  • Používání bezpečnostních pásů je v Maďarsku povinné.
  • V Maďarsku platí také nulová tolerance alkoholu za volantem.

  Online cestovní pojištění do Maďarska

Zdroj info: Cebia.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články