PRÁCE 🧰

Antiradar - co to je a můžete dostat pokutu?

27. 9. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Antiradary jsou populární téma, na kterém se dříve ve velkém přiživovala česká média, bohužel bez hlubší znalosti problematiky. Podle toho to pak také vypadalo a všichni, kdo měli v autě jakékoliv zařízení, ať už k rušení radaru nebo jen k jeho detekci, byli často házeni do jednoho pytle. Co je povolené a jakým přístrojem se vystavujete pokutě? Poradíme v našem článku.

Antiradar do auta: Je jeho využití legální?

Antiradar do auta vs. rušička signálu

Abychom se nedopouštěli stejných prohřešků, jako reportéři komerčních televizních stanic, bude asi nejlepší si prvně vymezit pojmy. Je totiž velký rozdíl mezi zařízením, které policejní měření jen odhalí a upozorní na něj řidiče a mezi přístrojem, který dokáže policejní radar rušit, či jakkoliv jinak jeho práci znemožnit.

Zákon totiž zakazuje pouze tu druhou možnost, tedy přístroj, který aktivně ruší zařízení, které má měřit rychlost. Ať už se jedná o radar stacionární, přenosný, laserový nebo mikrovlnný. Nejste zkrátka oprávněni jakkoliv radarům v jejich činnosti bránit.

Co naopak můžete, je mít v autě přístroj, který vám o radaru dá vědět, nejlépe s předstihem. Je vcelku jedno, na jakém pracuje principu, jde o to, že včas řidiče upozorní, že někde před ním se nachází například hlídka, která měří rychlost. Pak je samozřejmě na řidiči, jak s touto informací naloží, většina však ale asi logicky zpomalí, aby nemusela platit pokutu.

Jsou antiradary nepoctivé?

Když vezmeme v úvahu výše zmíněnou možnost, kdy řidič ví dopředu o radaru, aniž by jeho činnost jakkoliv aktivně mařil, vyvstává otázka jakési slušnosti a morálnosti. Zde už bude pohled každého čtenáře čistě subjektivní, ale dovolte, abychom vám nabídli ten náš.

Dopravní policie u nás totiž v posledních letech slouží spíše jako složka, která má za úkol vybírat pokuty, než působit nějak preventivně (jak se to většinou snaží prezentovat). Většinou totiž vídám policejní hlídky měřit rychlost v místech, kde to skutečně není nutné. Typicky na konci nebo začátku obce nebo na dlouhých, širokých a přehledných úsecích. Možná by dopravní policie udělala lépe zaměřit se spíše na okolí škol, případně sídliště, kde se kolikrát místní “frajeři” pohybují rychlostmi, nad kterými zůstává rozum stát. A korunu tomu mnohdy nasadí technický stav jejich rádobyžihadel, typicky starších ojetin. Zkrátka měření rychlosti by mělo probíhat tam, kde je to prospěšné někomu jinému, než policii, případně obci. To v mých očích dostatečně ospravedlňuje pořízení antiradaru do auta.

Detekujte bez antiradaru

Pro ty, kteří váhají nebo nechtějí investovat do antiradaru, je tu možnost srovnatelně efektivní a daleko levnější, neřkuli zadarmo. Existují totiž aplikace do smartphonu, které fungují na komunitním principu, tedy že do nich ti, kteří je používají, zanášejí stacionární radary i policejní hlídky. V dnešní době, kdy už má u sebe chytrý telefon většina lidí, je pro takovou hlídku otázka několika desítek minut, něž ji někdo “propálí” a ostatní se tak o ní mohou dozvědět dopředu. Samozřejmě nikoho k ničemu nenavádíme, ale takový Waze funguje podle našich zkušeností velice dobře a efektivně.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články