PRÁCE 🧰

Myslíte si, že je policie k pomalému předjíždění kamionů nečinná? Omyl

26. 7. 2019 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Každého asi naštve, když se před ním na dálnici začnou předjíždět kamiony, přičemž takový manévr trvá klidně i několik minut. Doprava za nimi logicky zhoustne a zpomalí. 

Dlouhé předjíždění kamionů na dálnici

Předjíždění kamionů

A není to doména českých, ale spíše zahraničních řidičů. Obvykle se jedná o kamion z Polska či Rumunska, jehož řidič se zkrátka rozhodl, že o 0,3 km/h vyšší rychlost ho opravňuje k předjíždění.

Legislativa

Česká legislativa v tomto ovšem není bezzubá. "Řidič nákladního automobilu o celkové hmotnosti převyšující 3 500 kg a řidič jízdní soupravy, jejíž celková délka přesahuje 7 m, nesmí předjíždět jiné vozidlo, pokud k jeho předjetí nemá dostatečnou rychlost, takže by omezil v jízdě ostatní vozidla svou výrazně nižší rychlostí jízdy." 

Z výše uvedeného jasně plyne, že takovéto opravdu pomalé předjíždění opravdu přestupkem je. Jistě, je pravda, že evropský průmysl stojí na kamionové dopravě. Ale není důvod blokovat zbytečně kolikrát desítky aut jen proto, aby řidič dovezl náklad o 3 minuty dříve.

Policie v poslední době už tento nešvar řeší pokutou na místě, či rovnou správním řízením. A aby se řidiči cizí státní příslušnosti nemohli přestupkovému řízení vyhýbat, ukládají jim policisté na místě kauci.

Jak píše na webu PČR por. Ing. Magdaléna Vlčková: 

Letos na D11 policisté již evidují 26 takových případů a ve 14 případech z nich byla zahraničním řidičům uložena kauce celkem za 132 tisíc korun. 

Jedná se o velmi celkem závažné porušení pravidel silničního provozu, které může vést i k fatálním tragickým dopravním nehodám. Za výše uvedené přestupkové jednání hrozí řidičům ve správním řízení pokuta ve výši 5 - 10 tisíc korun, k tomu zákaz činnosti od 6 – 12 měsíců a přičteno 7 trestných bodů.

Zdroj médií: pxhere.

Podobné články