PRÁCE 🧰

Aktuální složení povinné výbavy do Maďarska: Víte, co je její součástí v roce 2024?

28. 4. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Povinná výbava auta

Cestujete do Maďarska a hodláte tady strávit pár dnů volna? Nebo je Maďarsko pouze tranzitní zemí, kterou projíždíte do cílové destinace? V obou případech byste měli vědět, co je součástí povinné výbavy auta v Maďarsku. Máme pro vás aktuální informace!

Jaké je složení povinné výbavy do Maďarska v roce 2024?

Povinná výbava Maďarsko: Aktuální složení pro rok 2024

Povinná výbava auta do Maďarska zahrnuje v letošním roce:

  1. Autolékárničku
  2. Výstražný trojúhelník
  3. Reflexní vesty
Víte, že: Existuje takzvaná Vídeňská úmluva o silničním provozu? Tato úmluva sjednocuje mimo jiné povinnou výbavu vozidla, definici technické způsobilosti vozidla k provozu, skupiny řidičských oprávnění apod. Co to znamená v praxi? Především to, že vozidlo musí mít povinnou výbavu v souladu se zákony státu, kde je registrováno. I přes to vám však doporučujeme detailně prostudovat, co všechno se v povinné výbavě země, do které budete vyrážet, nachází.

U autolékárniček neplatí žádná speciální pravidla

Autolékárnička je součástí povinné výbavy auta v Maďarsku stejně jako u nás. Neexistují tady navíc žádné specifické předpisy na to, jak musí obsah lékárničky vypadat. Proto si tady klidně vystačíte s lékárničkou, kterou vozíte v Česku. Před cestou pouze zkontrolujte, zda je její obsah kompletní, případně chybějící vybavení doplňte.

Měli byste vědět: Povinnost vozit s sebou lékárničku nemají řidiči motocyklů.

Výstražný trojúhelník stejně jako u nás

Také povinná výbava auta v Maďarsku zahrnuje výstražný trojúhelník. Ten by měl velikostně odpovídat alespoň 45 centimetrům. Homologace zde není nutná. Trojúhelník v případě nečekané události umístěte u pravého okraje vozovky minimálně 50 metrů za vozidlem. Pokud se nacházíte na dálnici, musí být tato vzdálenost až 100 metrů.

Reflexní vesty musí být po ruce

Jisté specifikum platí u povinné výbavy v Maďarsku v případě reflexních vest. Ty jsou tady povinné nejenom pro řidiče, ale také pro zbytek posádky ve vozidle. Vesty navíc musí být všem k dispozici a ihned po ruce. Do kufru je tedy nedávejte a v případě namátkové policejní kontroly buďte připraveni k jejich předložení.

Další specifika při cestách do Maďarska

Co je součástí povinné výbavy auta do Maďarska, už víte. Pokud sem letos plánujete cestu, vyvarujte se použití antiradarů, či jiných zařízení, která mohou narušit policejní frekvence. Pokud máte v autě autokameru, pak mějte na paměti, že veškeré pořízené záznamy je možno používat pouze pro osobní účely. Po pěti pracovních dnech navíc musí být smazány.

Co se týče hasicího přístroje, ten je podobně jako v jiných evropských destinacích doporučený, nikoliv povinný. Nezapomeňte také, že zde platí nulová tolerance alkoholu a v zastavěných oblastech není dovoleno svícení dálkovými světly. Pozor si dejte i na bezpečnostní pásy, jejichž používání je povinné. V případě nedodržení této povinnosti vám hrozí nemalé pokuty.

Zdroj info: Cebia, Axa assistance, Ušetřeno.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články