PRÁCE 🧰

Povinná výbava auta v Rakousku a roce 2024: Liší se od té naší?

26. 12. 2023 4 min. čtení diskuze (1) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Povinná výbava auta

Jaké jsou rozdíly v povinné výbavě vozidel v Rakousku ve srovnání s Českou republikou? Podívejme se na aktuální přehled povinné výbavy platné v Rakousku v roce 2024. Liší se od té naší něčím?

Jak vypadá povinná výbava auta do Rakouska v roce 2024?

Předpisy týkající se povinné výbavy v Rakousku jsou v porovnání s Českou republikou poněkud benevolentnější. Nicméně v něčem se přece jen liší. Je vždy dobré se před cestou do zahraničí ujistit a připomenout si, které položky jsou nezbytné. Tyto opatření v konečném důsledku mohou hrát klíčovou roli v záchraně lidských životů.

Autolékárnička musí být neporušená

V Rakousku, stejně jako v České republice, platí povinnost mít s sebou autolékárničku. Ta však nesmí být poškozena ani otevřená a musí být uložena v původním obalu, který chrání její obsah před nečistotami. Oproti České republice však Rakousko nedefinuje její přesný obsah. Zákon pouze doporučuje zakoupení lékárničky schválené organizací ÖAMTC, ale není to povinné. Povinností však zůstává mít v autě veškeré potřebné vybavení k poskytnutí první pomoci při běžných poraněních.

Výstražný trojúhelník stejně jako u nás

Použití výstražného trojúhelníku je v Rakousku, podobně jako v České republice, povinné. Při poruše vozidla musí být výstražný trojúhelník umístěn alespoň 50 metrů za vozidlem (na dálnici 100 metrů). Tato opatření mají za cíl zvýšit bezpečnost na silnicích a snížit riziko nehod v případě zastavení vozidla na silnici.

Reflexní vesty pro jistotu s sebou

Reflexní vesta je v Rakousku povinná pouze pro řidiče automobilu. Pro další spolucestující jsou reflexní vesty pouze doporučené. Avšak opravdu silně doporučujeme reflexní vesty s sebou mít. Zákonu odpovídají červené, žluté a oranžové vesty. V Rakousku jsou v případě nedodržení tohoto předpisu velmi vysoké pokuty, které se mohou vyšplhat až do 2 000 eur, což je skoro 50 000 korun.

Vyhovující zimní pneumatiky a sněhové řetězy

Zimní pneumatiky jsou v Rakousku povinné v případě, že panují takzvané „zimní podmínky“ (tedy sníh, led a námraza) a to v období od 1. listopadu až do 15. dubna. Minimální hloubka dezénu zimních pneumatik je 4 mm.

V Rakousku jsou na určitých úsecích povinné také sněhové řetězy. Použití sněhových řetězů je povoleno v případě, že je vozovka pokryta souvislou vrstvou sněhu nebo ledu a zároveň jejich použitím nedojde k poškození vozovky.

Absence sněhových řetězů může být sankcionována pokutou až 35 eur, zatímco blokování provozu dokonce může vyústit až ve vysokou pokutu ve výši 5000 eur. Je tedy důležité mít sněhové řetězy připravené, pokud se vydáváte na cesty v oblastech s očekávaným sněžením a náledím.

S dětmi jedině v autosedačce

Podle rakouských předpisů musí být děti do výšky 150 cm nebo do 14 let přepravovány v dětské autosedačce. Pokud má dítě nad 135 cm, může využívat dětský podsedák. Osoby starší 14 let a s výškou pod 150 cm již nejsou povinně vázány na podsedák, ale je to však doporučeno z hlediska bezpečnosti.

Na co dalšího si v Rakousku dát pozor?

  • Pokud nejste vlastníkem vozidla, kterým právě cestujete, musíte mít kromě standardních dokladů také potvrzení o zapůjčení vozidla.
  • Používání mlhovek je povoleno pouze za specifických podmínek, jako je mlha, hustý déšť nebo sníh, a rozhodně by neměly svítit nepřetržitě.
  • Používání mobilního telefonu bez hands-free za volantem je samozřejmě zakázáno.
  • Povinnost používat bezpečnostní pásy je vynucována bez výjimky.
  • Důležité je také upozornění na to, že na rakouských dálnicích můžete dostat pokutu za zbytečnou jízdu v levém pruhu, tak jak je to běžné také u nás.
  • Pokud používáte autokameru, musíte být obezřetní, protože v Rakousku je používání zakázáno kvůli ochraně osobního soukromí. Autokamera může být používána pouze pro osobní účely a záznam nesmí být sdílen s třetími stranami.
  • V Rakousku není nutné stále svítit hlavními světly. Při dobré viditelnosti a za světla je možné jezdit pouze na potkávacích světlech. Pokud je viditelnost, jakkoliv snížena, či jedete v tunelu, je nutné mít zapnutá světla.

  Nejlepší cestovní pojištění do Rakouska

Zdroj info: Cebia.
Zdroj médií: Depositphotos.
[email protected], 30. 12. 2023 14:37
Redakturek se zase vytahnul. S temi svetly to pohnojil dokonale. Stacilo napsat ze v Rakousku neplati povinost deniho sviceni. Reflexni vesta nesmi byt zelena. Lekarna nemusi mit neporuseny obal pokut jej original nema. Proste keci o nicem podporene vlastnim vykladem.

Podobné články