PRÁCE 🧰

Víte, co všechno je součástí povinné výbavy na Slovinsko v roce 2024?

22. 4. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Povinná výbava auta

Chystáte se v letošním roce na Slovinsko? Nebo budete touhle zemí pouze projíždět při cestě na vysněnou dovolenou? Překontrolujte si povinnou výbavu automobilu. V opačném případě se nevyhnete tučné pokutě!

Jaké je složení povinné výbavy na Slovinsko v roce 2024?

Jak vypadá povinná výbava na Slovinsko v roce 2024?

Povinná výbava v ČR registrovaného auta při cestách na Slovinsko v roce 2024 zahrnuje:

  1. Reflexní vestu
  2. Výstražný trojúhelník

Pro řidiče aut registrovaných ve Slovinsku je pak nutné mít v povinné výbavě také autolékárničku a náhradní žárovky. Pokud se sem vydáte s autem registrovaným mimo Slovinsko, policisté vám za tyto dva chybějící prvky nemohou udělit pokutu.

Víte, že: Existuje takzvaná Vídeňská úmluva o silničním provozu? Tato úmluva sjednocuje mimo jiné povinnou výbavu vozidla, definici technické způsobilosti vozidla k provozu, skupiny řidičských oprávnění apod.

Co to znamená v praxi? Především to, že vozidlo musí mít povinnou výbavu v souladu se zákony státu, kde je registrováno.

Některé země ovšem tuto úmluvu "obchází" tím, že stanovují "povinnou výbavu řidiče". Proto vždy doporučujeme detailně prostudovat, co všechno se v povinné výbavě země, do které budete vyrážet, nachází.

Reflexní vesta je nezbytná pro všechny cestující

Na rozdíl od Rakouska, kde je reflexní vesta povinná pouze pro řidiče (případně pro spolucestující, kteří vstupují do vozovky v případě nečekané události), jsou reflexní vesty součástí povinné výbavy auta na Slovinsku povinné pro všechny cestující. Vesty musí mít všichni po ruce, takže není dobré je umisťovat například do kufru. Při namátkové kontrole po vás mohou místní policisté vesty požadovat k předložení.

Jak je to na Slovinsku s hasicím přístrojem? Hasicí přístroj je ve Slovinsku povinný pouze pro užitková vozidla a autobusy. Přesto ho doporučujeme v kufru mít.

Pokud cestujete s přívěsem, potřebujete dva výstražné trojúhelníky

Součástí slovinské povinné výbavy je také výstražný trojúhelník. Ten by měl mít dle homologace minimálně 45 centimetrů. U nás ho pořídíte zhruba od stokoruny.

Pokud do Slovinska cestujete s přívěsem, mějte na paměti, že výstražné trojúhelníky musíte mít rovnou dva. V případě, že budete ve Slovinsku táhnout auto, je nutné výstražný trojúhelník umístit v zadní části taženého vozidla.

Nezapomeňte: Výstražný trojúhelník musí být umístěn u pravého okraje vozovky minimálně 50 metrů za vozidlem. Pokud se nacházíte na dálnici, musí být tato vzdálenost 100 metrů.

Pokud cestujete s dětmi, potřebujete vyhovující autosedačku

Míříte-li do Slovinska s dětmi do 12 let nebo 150 cm výšky, je potřeba je usadit do vyhovující autosedačky, případně na speciální podsedáky, které umístíte na zadní sedačky.

Cestujete-li s menšími dětmi, pak myslete na to, že ve vajíčku je můžete umístit na přední sedačku proti směru jízdy pouze za předpokladu, že vypnete airbag na místě spolujezdce.

Měli byste vědět: Pokuta za přepravování dítěte bez vyhovující autosedačky se ve Slovinsku pohybuje okolo 120 až 200 eur!

Pozor na pokuty!

Závěrem jen doplníme, že pokuty ve Slovinsku jsou poněkud vyšší, policisté jsou nesmlouvaví a mají zde širší pravomoci. Pokuty za chybějící povinnou výbavu, jízdu bez dálniční známky, špatné parkování nebo třeba telefonování za jízdy můžete dostat nejen od policie, ale také od kontroly parkování (redarji). Pokud pokutu zaplatíte na místě, bude mnohem nižší než v případě složenky sloužící k pozdější úhradě.

Zdroj info: Cebia, Ušetřeno, objevuj-slovinsko.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články