PRÁCE 🧰

Poradíme, co mít v povinné výbavě, pokud se vydáte do Itálie

5. 1. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Povinná výbava auta

Plánujete v roce 2024 cestu do Itálie? Pak si překontrolujte složení povinné výbavy. Víte, v čem se liší povinná výbava auta v Itálii od té v České republice? Poradíme vám, jak se nenechat nachytat místní policií.

Víte, co obsahuje povinná výbava, pokud vyrážíte do Itálie?

V zahraničí platí povinná výbava země, ve které je vozidlo registrováno. Některé země mají povinnou výbavu, která je nad rámec té české. Co všechno zahrnuje ta italská?

Výstražný trojúhelník je povinný

Výstražný trojúhelník je v rámci povinné výbavy v Itálii povinný pro všechna dvoustopá vozidla. Umisťuje se ve stejných vzdálenostech jako u nás, tedy 50 metrů za autem na běžné silnici a v případě dálnice je to dvojnásobná vzdálenost (tedy 100 metrů).

Nepovinná autolékárnička

Autolékárnička není v Itálii povinným artiklem, avšak výrazně doporučujeme ji v autě mít. Mohla by se vám v nečekané situaci hodit.

Reflexní vesta taky v tunelu

Reflexní vestu musí mít v rámci povinné výbavy v autě v Itálii každý pasažér, který vystoupí na vozovku v případě mimořádné situace. Reflexní vesta by měla být umístěna tak, abyste na ni snadno dosáhli při vystupování z auta. Nemůže být proto umístěna v kufru vozu. Reflexní vesta je také povinná pro motorkáře a cyklisty v případě snížené viditelnosti (např. při mlze a hustém sněžení) a v tunelech.

Autosedačka pro každé dítě

Povinnost přepravy dětí v autosedačce se řídí zákony země, ve které je vozidlo registrováno. Obecně platí, že dítě musí být přepravováno v autosedačce nebo na podsedáku, který odpovídá jeho věku a výšce. Použití dětské autosedačky je povinné do 150 cm výšky a 36 kg hmotnosti.

Zimní pneumatiky

Povinnost mít zimní pneumatiky nebo sněhové řetězy je v Itálii vyznačena dopravní značkou. V provincii Val d'Aosta platí tato povinnost od 15. října do 15. dubna. V ostatních částech Itálie platí povinnost od 15. listopadu do 15. dubna.

Po nasazení sněhových řetězů nesmí auto jet rychleji než 50 km/h. V případě cestování do alpských oblastí je nutné mít k dispozici sněhové řetězy na všechna čtyři kola. Totéž pravidlo platí i pro dálnici A22 v Jižním Tyrolsku.

V Itálii je možné používat pneumatiky s hroty. Auto s nimi však nesmí překročit rychlost 120 km/h na dálnicích a 90 km/h na ostatních silnicích. Pneumatiky s hroty mohou být používány na všech vozidlech, která váží méně než 3,5 tuny.

Na co dalšího si v Itálii dát pozor?

  • Vozidla musí v Itálii svítit potkávacími světly mimo obydlená centra, v tunelech a také na dálnicích.
  • Pokud je v autě těhotná žena nebo mladistvý do 18 let věku, je během jízdy zakázáno kouřit v autě.
  • Tolerovaná hranice alkoholu v Itálii činí maximálně 0,5 promile, což obvykle odpovídá jednomu malému pivu. U řidičů s čerstvým řidičským oprávněním (do 21 let a s praxí kratší než 3 roky) a profesionálních řidičů je tolerance nulová.

  Sjednat cestovní pojištění do Itálie

Zdroj info: Cebia.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články