PRÁCE 🧰

Kalkulačka nákladů na cestu do Itálie

2. 7. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Itálie

Jednou z nejoblíbenějších destinací pro prázdninové pobyty u moře je Itálie. Nabízí krásné pláže, spoustu slunečných dnů, skvělé jídlo a pomalejší životní tempo, než na jaké jsme zvyklí od nás. Pakliže se rozhodnete vypravit do některého z oblíbených italských letovisek, máme pro vás kalkulačku, která přehledně spočítá, na kolik taková cesta vyjde.

Itálie náklady na cestu – kalkulačka

Články na téma kalkulačky nákladů na cestu:

  1. Chorvatsko náklady na cestu – kalkulačka
  2. Polsko náklady na cestu k moři – kalkulačka
  3. Itálie náklady na cestu – kalkulačka - právě čtete
  4. Slovensko náklady na cestu na dovolenou

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Itálie  🇮🇹

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.

Kudy se vydat do Itálie?

Do Itálie se obvykle jezdí přes Vídeň, podobně jako do Chorvatska, nebo přes Salzburg, což je trasa výhodnější spíš pro řidiče vyjíždějící ze západní části České republiky. Hodně také záleží na tom, kam konkrétně do Itálie míříte. Jestli na jih, na západ, nebo třeba do Terstu, kam se nejlépe jede přes Slovinsko. A na úplně opačnou stranu Itálie se dá jet třeba taky přes Švýcarsko, zkrátka variant je mnoho. Optimální trasa vede často přes Německo, kde vás nečekají zpoplatněné dálnice ani tunely.

Mýto a tunely cestou do Itálie

Samostatnou kapitolou na cestě do Itálie, jak už jsme načali v předchozím odstavci, jsou poplatky za dálnice a průjezdy tunelů. V Rakousku je potřeba mít dálniční známku (ta se dá naštěstí koupit předem), stejné je to ve Slovinsku. Švýcarsko má však dálniční známku jenom jednu – roční, kterou si asi málokdo bude kupovat kvůli jedné dovolené. V Itálii se platí mýto a cesta ze severu na jih může vyjít poměrně draho. K tunelům asi tolik, že některé se platí v Rakousku, v Itálii a jeden ve Slovinsku. V kalkulačce se počítá s obojím, tedy jak s mýtem/dálniční známkou, tak s tunely. 

Ceny paliv cestou do Itálie

V Rakousku a Itálii platí, že cena paliva u dálnice a třeba na čerpačce ve městě se může dost lišit. Kalkulačka počítá s průměrnou cenou, takže toto bohužel nezohledňuje a ani zohledňovat nemůže. Denně si však sama aktualizuje kurzy ostatních měn ke koruně, takže zvládá přepočítávat do měny, na kterou jsou čeští řidiči zvyklí.

Vyhledat ubytování v Itálii

Vyhledat ubytování na Booking.com

Cestovní pojištění do Itálie

Kdo se vypraví na dovolenou do Itálie, měl by si sjednat cestovní pojištění. Stát se může cokoliv a účty za zdravotní péči nejsou úplně levné. A hodit se může i krátkodobé havarijní pojištění, které pokryje většinu škod při nehodě, i pokud ji způsobíte sami.

Zdroj info: Redakce.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články