PRÁCE 🧰

Liší se v něčem povinná výbava v Německu od té naší?

4. 1. 2024 3 min. čtení diskuze (1) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Povinná výbava auta

Povinná výbava v autě se v jednotlivých státech liší. Před cestou do zahraničí je důležité se informovat o místních předpisech, abyste se vyhnuli případné pokutě. Jaký je rozdíl v povinné výbavě auta u nás a na území Německa? Prozradíme vám, na co si dát pozor.

Jaké je složení povinné výbavy auta do Německa v roce 2024?

Reflexní vesta jen pro firemní flotilu

V Německu je většina věcí povinná především pro automobily registrové v právě v této zemi. To platí třeba pro reflexní vestu. Tu musí mít auto registrované v Německu povinně, pro vozidla s jinou registrační značkou tato povinnost neplatí. Výjimkou je pouze případ, kdy řídíte vozidlo z firemní flotily. Zde povinnost, mít u sebe reflexní vestu platí.

Autolékárnička pouze doporučená

Povinnost mít lékárničku v autě se nevztahuje na všechna vozidla. Podle zákona ji musí mít pouze vozidla registrovaná v Německu. Pro ostatní vozidla není lékárnička povinná, ale je vhodné ji vozit, protože může být užitečná v případě dopravní nehody. Povinnost mít u sebe autolékárničku neplatí ani pro motocykly.

Trojúhelník podle země registrace

Výstražný trojúhelník je pro vozidla s německou poznávací značkou opět povinný. Pro vozidla s jinou RZ platí pravidla stejná, jako jsou v zemi jejich původu. V České republice je výstražný trojúhelník ve výbavě povinny, tudíž jej i do Německa musíte mít. V Německu je povinné umístit výstražný trojúhelník zhruba 100 metrů za vozidlo v případě zastavení na silnici. V případě nehody na dálnici je vzdálenost od vozidla větší, konkrétně 200 metrů.

Zimní pneumatiky

Zimní pneumatiky jsou povinné v případě, že převládá takzvané zimní počasí. Od roku 2018 jsou v Německu považovány za zimní pneumatiky pouze ty, které na sobě mají tzv. Alpský symbol (3PMSF - Three Peak Mountain Snow Flake). Do roku 2024 bylo možné používat i starší pneumatiky s označením M+S (mud and snow), nyní však toto použití už není možné. Na souvislé sněhové vrstvě je možné použít sněhové řetězy, avšak s omezením rychlosti na 50 km/h. Pneumatiky s hroty nejsou v Německu povoleny.

Autosedačka pro děti

Přepravovat děti do 150 cm nebo 12 let v autosedačce je v Německu povinné. Děti do 3 let musí být přepravovány v sedačce proti směru jízdy. Děti do 150 cm nebo 12 let nesmí sedět na přední sedačce, pokud vozidlo není vybaveno airbagem, který lze vypnout.

Na co dalšího si v Německu dát pozor?

  • V zimě musí být v ostřikovačích pouze zimní směs.
  • V mnoha německých městech je vjezd do jejich center omezen emisními zónami. Vozidla, která nesplňují emisní normy, mají v těchto zónách zákaz vjezdu. Pro vjezd musí být vozidla označena odpovídající emisní plaketou (na čelním okně – zelená, žlutá a červená).
  • V Německu nejsou zpoplatněny dálnice pro osobní automobily.
  • Při používání navigace musí být vypnuté hlášení o měření rychlosti (například aplikace Waze nebo Here Maps)
  • Za nepřipoutání se bezpečnostním pásem hrozí v Německu pokuta až 30 eur (zhruba 740 korun).
  • Hasicí přístroj není v Německu povinný, avšak i tak doporučujeme jej mít s sebou v autě.

  Cestovní pojištění do Německa online

Zdroj info: Cebia.
Zdroj médií: Depositphotos.
Sandra, 5. 1. 2024 21:50
Při používání navigace musí být vypnuté hlášení o měření rychlosti (například aplikace Waze nebo Here Maps)

Tohle bych trochu upřesnila. Při používání navigace v Německu musí uživatel vždy tvrdit, že má hlášení o měření rychlosti vypnuté případně navigaci před zastavením policisty rychle vypnout a tvrdit to samé. Policisté nemají právo to zkontrolovat a ani to kontrolovat nechtějí, platí presumpce neviny., A v případě porušení hloupého nařízení mám já osobně svědomí čisté.

A jen tak mimochodem, moje auto má systém hlášení rychlosti naprosto všude, zobrazuje se to na přístrojové desce a ani nevím, jestli to jde vypnout. Případné pokuty tedy směřujte do koncernu Daimler 🙂

Podobné články