PRÁCE 🧰

Autem na Slovinsko v roce 2024: Bude potřeba slovinská dálniční známka nebo stačí zaplatit mýto?

11. 1. 2024 3 min. čtení diskuze (2) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Dálniční známky do zahraničí

Čeká vás během letošního roku návštěva Slovinska? Ať už touhle zemí pouze projíždíte nebo zde plánujete strávit pár dnů, či týdnů, měli byste vědět, jestli je tady potřeba koupit dálniční známku nebo zaplatit mýto. Máme pro vás aktuální informace pro rok 2024!

Cesta na Slovinsko v roce 2024: Je potřeba mýto nebo dálniční známka?

Slovinská dálniční známka v roce 2024

Ve Slovinsku jsou zpoplatněné všechny dálnice (označené písmenem A) a rychlostní silnice (označené písmenem H) dálniční známkou. Tu můžete pořídit v klasické papírové, ale od roku 2022 také elektronické podobě. Povinnost mít zaplacenou dálniční známku platí pro všechna osobní auta do 3,5 tuny (včetně přívěsů a návěsů) a motocykly. Těžší vozidla pak využívají na Slovinsku systém elektronického mýtného DarsGo.

Měli byste vědět: Kontroly často probíhají ihned za hranicí, je tedy nutné mít papírovou nebo elektronickou známku zakoupenou ještě před vjezdem na území Slovinska.

Kolik stojí dálniční známka do Slovinska v roce 2024?

Letos můžete pořídit slovinskou dálniční známku s platností 7 dní, 1 měsíc a 1 rok. Cena týdenní dálniční známky pro karavany a vozidla do 3,5 t činí 16 eur, měsíční dálniční známka vás vyjde na 32 eur a cena roční dálniční známky na Slovinsko činí pro letošek 117,50 eur. U motocyklů jsou ceny poloviční, přičemž měsíční známku v tomto případě nahrazuje známka půlroční.

Ceny a platnosti dálničních známek jsme pro lepší přehlednost zpracovali do následující tabulky:

🇸🇮  Slovinsko - dálniční známky a mýtné poplatky

Slovinsko - dálniční známka 1 měsíc
Osobní auto Osobní auto s přívěsem
32,00 €
805,60 Kč
Koupit online
Koupit online
Slovinsko - dálniční známka 1 měsíc
Dodávka Dodávka s přívěsem
64,10 €
1 613,72 Kč
Koupit online
Koupit online
Slovinsko - dálniční známka 6 měsíců
Motocykl
32,00 €
805,60 Kč
Koupit online
Koupit online
Slovinsko - dálniční známka 7 dní
Motocykl
8,00 €
201,40 Kč
Koupit online
Koupit online
Slovinsko - dálniční známka 7 dní
Osobní auto Osobní auto s přívěsem
16,00 €
402,80 Kč
Koupit online
Koupit online
Slovinsko - dálniční známka 7 dní
Dodávka Dodávka s přívěsem
32,00 €
805,60 Kč
Koupit online
Koupit online

Mohlo by vás zajímat: Slovinsko a pokuta za parkování

Jak a kde koupit dálniční známku do Slovinska v roce 2024?

Prodej slovinské dálniční známky v papírové podobě je realizován na všech slovinských benzínkách, v některých supermarketech či na poštách. Kompletní seznam prodejních míst slovinské dálniční známky najdete na webu dars.si.

Co se týče elektronické slovinské dálniční známky, tu pořídíte online na webu evinjeta.dars.si. Pro nákup je potřeba znát SPZ vozidla, pro které budete známku kupovat. Protože si můžete při nákupu navolit začátek platnosti známky, můžete ji pořídit i s předstihem.

Měli byste vědět: Za průjezd tunelem Karavanke mezi Rakouskem a Slovinskem je vybírán jednorázový poplatek. Ten můžete u osobních aut do 3,5 tun uhradit v mýtné bráně v hotovosti (eura) nebo platební kartou.

Kam nalepit slovinskou dálniční známku a jak je to s pokutami?

Není přesně určeno, do které části čelního skla musíte dálniční známku na Slovinsko v roce 2024 nalepit. Vřele ale doporučujeme lepit ji na sklo zevnitř tak, aby byla dobře viditelná zvenku (tzn. ne do zatmavovacích pruhů). Kupon a účtenku, kterou jste dostali na prodejním místě, si vždy uschovejte.

Co se týče elektronické dálniční známky, to, zda ji máte, kontroluje provozovatel zpoplatněných silnic pomocí kamer instalovaných v dálniční síti, na kontrolních bodech a ve speciálních vozidlech pro výběr mýta. Pokuta za jízdu bez slovinské dálniční známky se pohybuje okolo 300 eur (cca 5 000 Kč).

Zdroj info: Cebia.
Zdroj médií: Depositphotos.
DavidKV, 22. 4. 2024 11:24
Vážená Vendulo,
neuvádějte řidiče v omyl.. .Takhle to vypadá, že nejlevnější dálniční poplatky mají řidiči sportovních "placatých" vozů. Nebo že by lobby za "nechceme turisty u Jadranu" :-) Mikrobusy a dodávky jsou znevýhodněny díky výšce nad přední osou.
Vendula Vrablová, 23. 4. 2024 6:56
Dobrý den, Davide,

děkujeme za upozornění. Informace v článku jsme upravili.

Hezký den,
V.

Podobné články