PRÁCE 🧰

Cesta do Chorvatska přes Slovinsko, varianta s dálnicí i bez

18. 5. 2023 3 min. čtení diskuze (5) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Nejlepší cesta do Chorvatska

Nejjednodušší cesta do Chorvatska vede přes Slovinsko. Je to zároveň ale i varianta, kdy je potřeba si zaplatit docela drahou slovinskou dálniční známku. Naštěstí to lze zvládnout i bez ní.

Možnosti cesty do Chorvatska přes Slovinsko

Články na téma cesta do Chorvatska přes Slovinsko:

  1. Cesta do Chorvatska přes Slovinsko (2022)
  2. Možnosti cesty do Chorvatska přes Slovinsko - právě čtete

Pokud si trasu, například do Zadaru nebo Splitu, zadáte do asi jakékoliv navigace, potáhne vás přes rakouskou Vídeň, dále přes Štýrský Hradec (Graz), za kterým po chvíli přejedete hranici se Slovinskem. Přejet Slovinsko je skutečně na chvilku a jste v Chorvatsku. Následuje Maribor, Záhřeb a pak už se vydáte směrem do „vašeho“ letoviska.

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Chorvatsko  🇭🇷

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.

Možnosti cesty do Chorvatska přes Slovinsko

Cesta přes Vídeň je sice nejjednodušší, ale bývá extrémně vytížená. Nápor dovolenkářů s sebou nese hustý provoz a jízda v letní sezóně bohužel s pohodovou mimosezónní cestou nesnese moc srovnání. Všichni míří na jih, aby následně zamířili zpět. Rakušané rychlost na dálnicích dost redukují, na mnoha úsecích je omezena na 100 km/h, někdy je to podmíněno deštěm nebo sněžením, jinde pomocí digitální tabule maximální rychlost přizpůsobují aktuálním provozu. Dálnice mají sice v Rakousku kvalitní, ale cesta se někdy trochu vleče. Samotná Vídeň nebývá až tak problematická, jako přejezd do Česka, kde se od Mikulova provoz dost zahustí a zpomalí.

Slovinsko bez front na hranicích?

1. ledna 2023 vstoupilo Chorvatsko do Schengenského prostoru, takže cesta by měla být bez zdržení na hranicích. Vyzkoušeli jsme si při naší jízdě do Chorvatska a skutečně nás nikdo nekontroloval.

Slovinsko je spojeno s levnějším palivem (proto zde nezapomeňte natankovat), ale i s dost vychytrale vymyšleným systémem dálničních známek. Ten umožňuje zakoupení kuponu buď na týden, měsíc nebo rok. Jenže spousta lidí, dost možná většina, jezdí k moři na více jak týden. Slovinci jsou si toho vědomi a nutí tedy projíždějící platit za dálniční známku měsíční. Týdenní je pro vozidla do 3,5 tuny za 15 eur (352 korun), měsíční za 30 eur (704 korun). Mimochodem, dálniční známku můžete zakoupit elektronicky dopředu, pak se nemusíte zdržovat cestou.

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Cesta do Chorvatska přes Slovinsko mimo dálnici

Kdo se chce placení sedmi stovek vyhnout, má možnost vydat se mimo dálnici. Ještě v Rakousku sjeďte na dálnici A9 na sjezdu 226 na Gersdorf a Mureck. Za Mureckem přejedete po mostě řeku a jste ve Slovinsku. Za mostem musíte na Záhřeb a Maribor, za Občinou Lenart na Ptuj, ze kterého se dáte na Podlehnik. Následuje Zakl, Stanošina a budete se držet silničky, která se táhne podél dálnice. Po ní dojedete až na hranice s Chorvatskem.

Ani Chorvatsko nebývá bez problémů

V Chorvatsku bývají kolony u mýtnic a na sjezdech k hlavním letoviskům. Zde může být dobrým tahem pořízení krabičky pro platbu mýtného elektronicky. Pro ty jsou na mýtnicích samostatné brány, přes které lze profrčet daleko rychleji než přes ty, kde se musí platit kartou nebo hotově. S kolonami bývají problémy i v oblasti tunelu Sveti Rok. Tunel vede skrz pohoří oddělující vnitrozemí od pobřeží. Hory mají vliv i na počasí, proto není výjimkou, že na plážích je krásně slunečno a po projetí tunelem vás potká zakaboněná obloha s deštěm.

Jezdíte do Chorvatska přes Slovinsko po dálnici, nebo nechcete platit za drahou dálniční známku a jedete po silnici? Nebo jezdíte úplně jinou trasu? Pochlubte se nám v komentářích!

Doporučení pro řidiče: Než vyrazíte na svoji vysněnou dovolenou do Chorvatska, sjednejte si cestovní pojištění, které vás na cestách podrží a vy se tak nemusíte strachovat o své zdraví. Pro nalezení nejvýhodnější nabídky se vyplatí použít online kalkulačku cestovního pojištění.

  Cestovní pojištění do Chorvatska online

Zdroj info: evinjeta.dars.si, asfinag.at.
Zdroj médií: Depositphotos.
Pavel, 20. 5. 2023 20:22
Osobne naprosto neverim tomu, jak se v clanku pise, ze lze do HR vjet po paralelce vedle dalnice z Podlehniku. Ano ona podle dalnice vede a vede fakt az na prechod, ale sjeti tam mozne neni. Jsou tam zavory a kdyz jeste loni na prechodu probihaly kontroly, tak tam mohl leda tak personal. A neverim, ze ted sranky zvedli a nechavaji tam turisty najizdet az za byvale slovinske boudy. Mluvim o Gruskovlje - Macelj. Fakt bych si chtel nechat na mape presne namalovat, kudy autor prejel caru. To jako sorry ale tak jednoduchy aby to vyresila jedna veta jedte vedle dalnice az na prechod to fakt neni.
Jakub Mokříš, 20. 5. 2023 20:53
Teď jak to čtu, tak uznávám, že na tom něco je. Možná jsem si to pomýlil s přejezdem z druhého směru – z Maďarska. Pokud ano, tak se omlouvám, ještě se na to podívám, zkusím zjistit, nevybavuji si teď přesně, kudy jsem ty hranice přejel, ale dálničku jsem neměl, to vím s jistotou. Díky za upozornění!
Daniel, 18. 5. 2023 19:27
Zdravím! Mohu se zeptat, kde jste překračovali hranice? Podařilo se Vám v Gruškovje najet na dálnici ještě na Slovinské straně a projet hranici po dálnici (podle Google street view jsou tam závory) nebo jste hranici překročili po mostě přes řeku o pár metrů vedle a najeli na dálnici až v Chorvatsku (podle Google street view) je i tato cesta nemožná? Plánuji se dálnicím letos vyhnout a nerad bych platil pokutu nebo kupoval známku.
Zdenal, 18. 5. 2023 15:27
Lepší cesta je Vídeň, Szombathely, Lendava, Mursko Srediště, Záhřeb. Stačí rak. známka a pak už jen mýto v Chorvatsku.
Jakub Mokříš, 18. 5. 2023 19:53
Díky za komentář, máte pravdu, moje oblíbená trasa! Letos jsem ji vyzkoušel také a bude o tom článek.

Podobné články