PRÁCE 🧰

Dálniční známka Francie - jaké jsou druhy a kde ji koupit?

18. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Dálniční známky do zahraničí

Na cestu do hlavního města Francie z Prahy se nachystejte na trasu, která bude trvat kolem 10 hodin. Při této cestě ujedete více než 1000 kilometrů a kromě pohonných hmot budete muset zainvestovat taky do dálničních poplatků.

Dálniční známka Francie

Dálniční známka Francie

Ve Francii běžné papírové ani online dálniční známky nekoupíte. Dálniční poplatky ve Francii jsou vybírány pomocí mýtných bran. Kromě dálnic je ve Francii zpoplatněno také několik mostů a tunelů. Mezi zpoplatněné tunely patří například Eurotunnel, který pod vodou spojuje Anglii s Francií, a zaplatíte za něj 116 EUR. Mezi Francií a Itálií se nachází tunel Mont Blanc, za který s osobním automobilem zaplatíte 48,80 EUR.

Orientační výši mýta si můžete spočítat na oficiálních stránkách, kde stačí doplnit cílovou destinaci, kategorii vozidla a města přes která chcete jet. Kalkulačka vám pak jednoduše vypočítá cenu, kterou budete muset za cestu zaplatit. U mýtné brány můžete platit hotově, kartou i palivovými kartami, případně automatickou platbou přes systém Liber-t. Hotově můžete zaplatit klasicky eurem, ale dále také librami, švýcarským frankem nebo americkým dolarem.

Pokuty ve Francii

Pokud vás ve Franci odchytí hlídka místní policie a zjistí, že nemáte uhrazené dálniční poplatky, mohou vám na místě udělit pokutu až do výše 750 EUR. Pozor si dávejte také na maximální povolenou rychlost na francouzských dálnicích. Za slunečného počasí je maximální rychlost 130 km/h, pokud je však déšť, rychlost je omezena na pouhých 110 km/h. Řidiči, kteří vlastní řidičské oprávnění méně než dva roky, mají maximální povolenou rychlost na dálnici také pouze 110 km/h. Za překročení rychlosti si na pokutu nachystejte od 68 EUR a výše.

Doporučení Portálu řidiče: Protože nám záleží na zdraví každého řidiče, rádi bychom vám před cestou do Francie doporučili sjednání cestovního pojištění. Ochrání vás na cestách a nemusíte se tak zbytečně stresovat. Jednotlivé nabídky pro vás srovná kalkulačka cestovního pojištění.

  Kalkulačka cestovního pojištění do Francie

Zdroj info: Tolls, Dálniční známky, Eurovignette.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články