PRÁCE 🧰

Dálniční známka Nizozemsko - kde si ji pořídit a jaké jsou druhy?

5. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Dálniční známky do zahraničí

Hledáte, jaké dálniční poplatky jsou v Holandsku? Je jednoduché, proč nemůžete nic najít - Nizozemsko je země, která nemá žádné dálniční známky ani jiné poplatky.

Dálniční známka Holandsko

Rychlostní limity na Nizozemských silnicích

Holandsko nebo Nizozemsko má velmi podobné rychlostní limity jako u nás v česku. V obci se motocykly, osobní i nákladní automobily a jiná nákladní a autobusová doprava může pohybovat maximální povolenou rychlostí 50 km/h. Mimo obec je limit 80 km/h. Na rychlostních silnicích je rychlost 120 km/h, pro těžká nákladní vozidla, autobusy a vozidla o hmotnosti nad 3,5 tuny rychlost omezena na 80 km/h. Na nezpoplatněných dálnicích v Nizozemsku je možné se pohybovat rychlostí až 130 km/h, přičemž opět těžká nákladní vozidla o hmotnosti nad 3,5 tuny mají rychlost omezenou na 90 km/h a autobusy na 100 km/h.

Praktický tip pro řidiče: Buďte na svoji cestu autem do Nizozemska připraveni se vším všudy a sjednejte si cestovní pojištění online. Zabere vám to pouze pár minut a nabídky za vás snadno a rychle porovná kalkulačka cestovního pojištění.

  Cestovní pojištění do Nizozemska online

Dálniční poplatky Nizozemí

V Holandsku jsou zpoplatněny dva tunely. Jedním z nich je tunel Kil, který byl otevřen v roce 1977. Tunel tvoří spojení mezi ostrovem Dordrecht a ostrovem Hoeksche Waard. Za průjezd tunelem dnes zaplatíte stejně jako v 70. letech, tedy 1,45 EUR. Druhým zpoplatněným tunelem je Westerschelde za který s osobním automobilem zaplatíte 5 EUR. Na mýtných branách na Toll Plaza severně od řeky Westerschelde platíte za průjezd tunelem. Platit je možné kartou i hotově. Jelikož Nizozemsko patří do systému Eurovignette, platí mýtné poplatky pouze vozidla s hmotností nad 12 tun.

Zajímavosti v Nizozemsku

V Holandsku je tolerance alkoholu až do 0,5 promile alkoholu. U řidičů, kteří mají řidičské oprávnění méně než 5 let je tato hladina snížena na toleranci 0,2 ‰. V Nizozemsku jsou také emisní zóny, které zakazují vjezd vozidlům nad 3,5 tuny (v Rotterdamu, Utrechtu a Amsterdamu jsou tyto zóny označeny dopravní značkou s nápisem Milieuzones).

Mohlo by se hodit: Pokud sem cestujete autem, sjednejte si k němu i připojištění, které bude krýt rizika, jež vás mohou na cestách potkat. Zmíněná rizika můžete připojistit v rámci klasického cestovního pojištění, případně si sjednat krátkodobé havarijní pojištění

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj info: Tolls, Dálniční známky, Eurovignette, Kil Tunnel.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články