PRÁCE 🧰

Povinná výbava auta ve Francii

27. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Povinná výbava auta

V našem seriálu o povinné výbavě motorových vozidel v jednotlivých zemích pokračujeme Francií. Co s sebou do země dobré módy, vína a kvalitních sýrů vzít a jaká je povinná výbava auta ve Francii?

Rozsah povinné výbavy aut ve Francii

Články na téma povinná výbava auta v ČR a zahraničí:

  1. Povinná výbava automobilů v ČR
  2. Povinná výbava auta Francie - právě čtete
  3. Povinná výbava Chorvatsko
  4. Povinná výbava auta v Česku a roce 2024: Liší se od té letošní?

Dětské autosedačky

Pokud jsou zadní sedadla volná, musí dítě věku do deseti let cestovat právě na zadních sedadlech vozu a v autosedačce. U sedmimístných automobilů se za zadní sedadla považují druhá i třetí řada. Zároveň, pokud je hmotnost dítěte nižší než 13 kilogramů, musí být v sedačce upevněné proti směru jízdy. Dopředu dítě smí až v deseti letech věku, kdy už zároveň nemusí používat autosedačku.

Lékárnička

Francie je jednou ze zemí, kde autolékárnička není součástí povinné výbavy vozu. Budete-li ji v autě mít, nic tím nezkazíte.

Reflexní vesta

Vesty jsou povinné pro všechny pasažéry ve vozidle. V případě nehody pasažéři musejí opustit vozidlo. Netřeba asi poznamenávat, že v kufru jsou vesty k ničemu, je potřeba je mít ideálně v přihrádkách ve dveřích.

Lékárničky pro automobily a motocykly v nabídkách e-shopů

Výstražný trojúhelník

Povinná výbava Francie pro všechna vozidla se čtyřmi a více koly. V případě poruchy nebo nehody se umisťuje minimálně 30 metrů za vozidlo a řidič je rovněž povinen použít výstražná světla.

Doporučení Portálu řidiče: Chtěli byste letos objevit krásy Francie a plánujete se tam vydat autem? Sjednejte si před cestou cestovní pojištění online. Abyste nemuseli zdlouhavě vyhledávat na internetu jednotlivé nabídky, využijte k výběru kalkulačku cestovního pojištění.

  Nejlepší cestovní pojištění do Francie

Hasicí přístroj

Je pouze doporučený, ne povinný.

Zimní výbava

Zimní pláště jsou povinné pro silnice pokryté ledem a sněhem. Hloubka dezénu musí být minimálně 3,5 mm. Za značkou k tomu vybízející jsou povinné sněhové řetězy, pokud je komunikace pokryta ledem nebo sněhem. Zároveň platí, že vůz s nasazenými řetězy nesmí překročit rychlost 50 km/h. V zimním období je možné použít i pneumatiky s hroty, ale rychlost takového auta nesmí překročit 90 km/h.

Reflexní vesty pro motoristy v nabídkách e-shopů

Rozsah povinné výbavy aut ve Francii

Něco navíc:

Bezpečnostní pásy

Pokud jsou jimi sedadla vybavena, je použití bezpečnostních pásů povinné. Toto pravidlo je tedy stejné jako u nás.

Jeden tip navíc: Mezi výbavu při cestě do zahraničí bychom doporučovali zařadit i připojištění, které vás ochrání před nepříjemnými riziky, jež vás mohou překvapit (např. porucha, vandalismus, krádež apod.). Připojistit se můžete v rámci cestovka, případně se vyplatí sjednat krátkodobé havarijní pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Zdroj médií: pxhere.

Podobné články