PRÁCE 🧰

Co musí obsahovat autolékárnička v roce 2023 a jak je to s její platností?

27. 11. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Aktuality Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Povinná výbava auta

Autolékárnička je součástí povinné výbavy a bývá jednou z nejčastěji kontrolovaných prvků při namátkové silniční kontrole. Co musí obsahovat autolékárnička v roce 2023 a jak je to s její platností?

Autolékárnička v roce 2023 je chudší a na exspiraci už tolik nezáleží

Nutnost autolékárničku v automobilu vozit a také její přesný obsah stanovuje vyhláška č. 206/2018 Sb., o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, ve znění vyhlášky č. 235/2017 Sb. Ta rozlišuje druh autolékárniček podle kategorie vozidel.

Co obsahuje lékárnička do auta pro rok 2023?

  • 3 kusy hotového obvazu s 1 polštářkem (šíře nejméně 8 cm, savost nejméně 800g/m2)
  • 3 kusy hotového obvazu s 2 polštářky (šíře nejméně 8 cm, savost nejméně 800g/m2)
  • 1 náplast hladká cívka (velikost 2,5 cm x 5 m, min. lepivost 7 N/25 mm)
  • 1 škrtící pryžové obinadlo (60 x 1250 mm)
  • 1 chirurgické pryžové (latexové) rukavice v obalu
  • Nůžky zahnuté (se sklonem) v antikorozní úpravě se zaoblenými hroty (délka nejméně 14 cm)
  • Izotermickou fólii (min. rozměr 200 x 140 cm)
Mohlo by vás zajímat: Od roku 2018 už není součástí autolékárničky pro osobní automobily trojcípý šátek, plastová rouška a náplast s polštářkem.

Autolékárnička v roce 2023 je chudší a na exspiraci už tolik nezáleží

Autolékárnička: platnost už za určitých podmínek není podstatná

Mnoho řidičů řeší platnost autolékárničky a její exspiraci. Tu bylo před vyhláškou č. 206/2018 Sb., nutno neustále kontrolovat. Pokud autolékárnička platnosti pozbyla, bylo ji nutné vyměnit za novou. Tato pravidla již ale od roku 2018 neplatí.

Pokud je obsah autolékárničky kompletní, čistý a obaly jsou obaly neporušené, můžete ji používat i po době exspirace, která činí zpravidla čtyři roky. V případě ale, že v ní něco chybí, musíte to do autolékárničky co nejdříve doplnit, nebo pořídit autolékárničku novou. Starou pak můžete darovat třeba do útulku.

Měli byste vědět: Pokuta za nekompletní nebo chybějící autolékárničku může činit 500 Kč až 2 000 Kč.

Kde autolékárničku koupit?

Novou autolékárničku pořídíte ve všech lékárnách nejen na internetu, ale i v kamenných prodejnách. Dále lze autolékárničku koupit v e-shopech, ale také na benzinových stanicích, či v prodejnách, které se specializují na prodej nejrůznějších autodílů.

Autolékárnička v roce 2023 je chudší a na exspiraci už tolik nezáleží

Jaká autolékárnička je z hlediska funkčnosti ideální?

V případě, že autolékárničku vybíráte v obchodě, namísto plastových krabiček, které se v případě nouzové situace hůře otevírají, volte ty textilní. Jsou nejen skladnější, ale také se do nich snáze dostanete. Jakmile autolékárničku přinesete do auta, neprodleně ji zbavte případného obalu. Pokud jste pořídili autolékárničku se zipem, překontrolujte, jestli se u něj nenachází malá plastová pojistka, kterou je potřeba odstřihnout.

Kam autolékárničku v autě umístit?

Vyhláška 206/2018 Sb., říká, že: „Lékárnička se ve vozidle ukládá v takovém prostoru, aby na ni nemohlo dopadat přímé sluneční záření. Úložný prostor pro lékárničku musí být suchý a čistý a musí být snadno přístupný. Ve vozidle pro hromadnou přepravu cestujících se lékárnička umisťuje na označeném a přístupném místě v prostoru vozidla určeném pro cestující.

V zásadě je tak na vůli každého řidiče, kam tenhle prvek povinné výbavy umístí. Vždy nicméně dbejte na to to, abyste autolékárničku nezaházeli zavazadly nebo prázdnými taškami. V případě nehody nebo jiné krizové události by tak měla být autolékárnička okamžitě po ruce. Každá sekunda je totiž v této situaci nesmírně cenná.

Zdroj info: Vyhláška č. 206/2018 Sb..
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články