PRÁCE 🧰

Povinná výbava na motorku v roce 2024: Jaká pravidla platí u nás a uvnitř Evropské unie?

28. 2. 2024 3 min. čtení diskuze (2) Tipy a rady

Chystáte se na novou motoristickou sezónu? Ještě před tím, než na silnice poprvé vyrazíte, překontrolujte složení povinné výbavy. Co je její součástí v roce 2024 u nás a v okolních evropských státech?

Jaké je aktuální složení povinné výbavy pro motorkáře v roce 2024?

Jak vypadá aktuální povinná výbava na motorku v roce 2024?

Povinná výbava na motorku se ani v letošním roce neliší od té, kterou jste s sebou vozili v roce 2023. Její složení se řídí vyhláškou č. 153/2023.

Na rozdíl od předchozích let povinná výbava motorky „zchudla“ podobně jako povinná výbava automobilu. Vozit s sebou například již nemusíte pojistky a v případě lékárničky ani trojcípý šátek nebo plastovou roušku.

Povinná výbava na motorku v roce 2024 obsahuje dle aktuální vyhlášky pouze motolékárničku. Její součástí pak musí být jeden hotový obvaz s jedním polštářkem a jeden hotový obvaz se dvěma polštářky, náplast, škrticí obinadlo a pryžové (latexové) rukavice.

Měli byste vědět: Od 1. října 2018 platí, že datum exspirace lékárničky již nehraje žádnou roli. Pokud v lékárničce nic nechybí, je kompletní, v čistých a nepoškozených obalech, můžete s sebou vozit i starší kousek po exspiraci.

Na následující věci nezapomínejte

Zapomínat byste neměli ani na to, že řidič motocyklu musí mít za jízdy nasazenou a řádně připevněnou ochrannou přilbu schváleného typu. Helmou musí být vybaven také spolujezdec. Motorkář si musí rovněž povinně chránit svůj zrak, ať už brýlemi, nebo ochranným štítem.

Měli byste vědět: V případě, že vás zastaví policista a bude chtít vidět povinnou výbavu, která nebude v pořádku, hrozí vám pokuta až 2 000 Kč.

Jak je to s reflexní vestou a povinnou výbavou na motorku?

Reflexní vestou musel být řidič motocyklu až do konce roku 2023 vybaven pouze při nouzovém stání mimo obec. Dle aktuálního znění vyhlášky 361/2000 Sb., paragraf 5, odstavec l) na sobě řidič musí mít  oděvní doplňky s označením z retroreflexního materiálu stanovené prováděcím právním předpisem podle § 56 odst. 8, nachází-li se v souvislosti s nouzovým stáním mimo vozidlo na pozemní komunikaci. Výše zmíněné ovšem neplatí pro řidiče motocyklu, mopedu a nemotorového vozidla.

Složení povinné výbavy pro motoristy v EU a roce 2024

Pokud s motorkou vyrážíte na trip po Evropě, určitě vás bude zajímat, jaké povinnosti se vás týkají. V naprosté většině evropských států musíte mít za jízdy nasazenou přilbu a zároveň musíte svítit předními světly.

Motolékárnička, speciální oblečení, reflexní vesta nebo výstražný trojúhelník ale většinou součástí povinné výbavy nebývají. Aktuální složení povinné výbavy a specifika jednotlivých států mapuje následující tabulka:

Aktuální složení povinné výbavy pro motoristy ve vybraných státech EU a roce 2024
StátZapnutá světlaVýstražný trojúhelníkReflexní vestaMotolékárničkaSpeciální oblečení
BulharskoANONENEANOANO
ChorvatskoANONENENENE
ItálieANONENENENE
MaďarskoNENEANONENE
NěmeckoANONEANOANONE
PolskoANONENENENE
RakouskoANONENEANONE
SlovenskoANOANO*ANOANONE
SlovinskoANONEANONENE

*Na Slovensku je výstražný trojúhelník povinný pouze pro tříkolku a motorku s postranním vozíkem (tzv. sajdkárou).

Zdroj info: Vyhláška č. 153/2023 Sb., Srovnejto.
Zdroj médií: Depositphotos.
Jiří Macháček, 5. 3. 2024 10:07
Váš článek obsahuje řadu chyb, vesta opravdu povinná není, jak vás již upozornil pan Ondřej Havlíček. Stejně tak není povinnost na území ČR mít u sebe řidičský průkaz. Prosím, jako portál řidiče, ověřujte si informace, dost lidí vám věří...
Ondřej Havlíček, 29. 2. 2024 15:24
Vaše informace o nutnosti reflexní vesty jako povinné výbavy na motocykl mi přijde jako zavádějící až nepravdivá. Dle aktuálního znění vyhlášky 361/2000Sb, paragraf 5, odstavec l) mít na sobě oděvní doplňky s označením z retroreflexního materiálu stanovené prováděcím právním předpisem podle § 56 odst. 8, nachází-li se v souvislosti s nouzovým stáním mimo vozidlo na pozemní komunikaci; to neplatí pro řidiče motocyklu, mopedu a nemotorového vozidla.
A kde se daná problematika (tedy povinnost reflexní vesty na motocyklu) nachází ve vámi uváděné vyhlášce 153/2023Sb.?

Podobné články