PRÁCE 🧰

Povinná výbava do auta a na jízdní kolo

25. 5. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Povinná výbava řidiče a cyklisty se od sebe liší. Víte, co všechno u sebe a na kole musí mít cyklista a co s sebou vozí řidič osobního automobilu?

Srovnání povinné výbavy řidiče a cyklisty

Povinná výbava řidiče v roce 2022

Víte, co všechno s sebou musíte mít v autě v roce 2022? Zde je kompletní seznam vybavení, které vám v případě nutnosti velmi pomůže.

  • Autolékárnička - musí obsahovat: 3x obvaz hotový s 1 a s 2 polštářky, náplast hladká cívka, pryžové rukavice (mohou být také latexové) v obalu, izotermická fólie (140 x 200 cm), pryžové škrtící obinadlo (60 x 1250 mm), zahnuté nůžky v antikorozní úpravě se zaoblenými hroty (délka nejméně 14 mm).
  • Výstražný trojúhelník - který v případě nehody umístíte k pravému okraji vozovky minimálně 50 metrů za vozidlem. Pokud se nacházíte na dálnici, musí být tato vzdálenost až 100 metrů.
  • Reflexní vesta - povinná je pro řidiče, ovšem doporučujeme vozit tolik vest, kolik je v automobilu sedadel.
  • Rezervní kolo/opravná sada - v případě, že vlastníte pneumatiky s označením Runflat, nemusíte s sebou vozit kolo ani opravnou sadu.

Povinná výbava cyklisty a jeho kola

Cyklista se také musí řídit určitými pravidly, které čas od času příslušníci Policie České republiky kontrolují. Na své kole byste proto měli mít:

  • Funkční přední a zadní brzdy - ty na sobě nesmí být závislé a musí mít odstupňovatelné brzdové účinky. 
  • Zadní, pedálové a přední odrazky - zadní odrazky musejí být červené barvy a mohou být kombinovány se zadní červenou svítilnou. Pedály a paprsky jsou pak oranžové. Přední odrazky musí být bílé a taktéž mohou být doplněny (v případě snížené viditelnosti povinně) nejlépe bílou svítilnou. Oranžové a zadní odrazky lze nahradit reflexními prvky na batohu, oblečení, či reflexní vestou, nebo tkaničkami.
  • Bezpečná řídítka - ty musí být na koncích obaleny zátkou nebo jakýmkoliv měkkým materiálem
  • Světla - za snížené viditelnosti je povinné zapnout přední i zadní světla (zadní - červené přerušované)

Na kole se nesmí nacházet žádné ostré hrany, které by mohly způsobit zraněním nebo poškození cizího majetku.

Doporučené doplňky cyklisty

  • Přilba - cyklista by neměl nikdy zapomínat na svou bezpečnost, helma je povinná pouze pro děti a mladistvé do 18 let. Její absence vám v případě kolize může způsobit nepříjemné zranění hlavy.
  • Cyklonářadí - s kolem mohou být problémy, proto byste měli s sebou mít alespoň základní vybavení, kterým můžete opravit lehký defekt, či vyměnili celou duši.
  • Blatníky, krytka řetězu a zvonek
  • Základní lékárnička - odborníci doporučují s sebou vozit také nějakou lékárničku, která může být při lehkém pádu a poranění vaše první pomoc. V lékárničce byste měli mít dostatek náplastí, dezinfekci i obvaz.

Zdroj info: Policie České republiky.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články