PRÁCE 🧰

Sada na opravu pneumatik a s čím pomůže

4. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Oprava pneu Rádce motoristy

Některé vozy nemusí ze zákona vozit rezervní kolo. Místo toho v zavazadlovém prostoru najdeme lepící sadu na opravu pneumatik. Co všechno obsahuje a jak dokáže pomoct?

Sada na opravu pneumatik a s čím pomůže

Články na téma sada na opravu pneumatiky:

  1. Sada na opravu pneumatik - právě čtete
  2. Sada na opravu pneumatik, vyplatí se vám?

Defekt se může stát komukoliv z nás. Avšak víte, jak se v takové situaci vlastně chovat? I přes to, že se o pneumatiky staráte, stejně se tomu nevyhnete. Dřív nebo později defekt dostihne každého. Častou příčinou defektu je například jízda na nekvalitním povrchu, cizí ostrá tělesa na vozovce nebo například nevhodné parkování u obrubníku. Naštěstí jde takový problém řešit, a to jednoduchým způsobem.

Obsah sady na opravu pneumatik

Opravná sada na pneumatiky je jeden ze tří způsobů, jak se popasovat s defektem. Naštěstí je tento způsob ze všech tří nejrychlejší. Nejhlavnější v sadě na opravu pneumatik je těsnící hmota. Ta obsahuje směs na vzduchu tuhnoucích polymerů a dalších činitelů. Dále v opravné sadě na pneumatiky najdete také hadičku, kterou dostanete tuhnoucí směs do pneumatik a v neposlední řadě malý přenosný kompresor, kterým dohustíte pneumatiku na předepsanou hustotu. Takový kompletní set vás vyjde na zhruba dva tisíce korun. Počítejte ale s tím, že tato sada není pouze jednorázová a jde ji používat několikrát.

Kromě této opravné sady se na trhu vyskytují ještě další dva typy - opravný sprej a opravný kit set. Použití opravného spreje je jednoduché a spočívá pouze v uvolnění ventilku a nastříkání směsi rovnou do kola. Opravný kit set je asi nejsložitější ze všech tří variant. Jeho nízká cena se bohužel vykompenzuje časem, který nad celou opravou defektu kola strávíte.

Jedny z nejlevnějších pneu na trhu s dopravou zdarma

Jak používat sadu na opravu pneumatik?

První typ sady na opravu defektu pneumatiky se používá jednoduše. Z konce černé čepičky odšroubujete nástavec a použijete ho k vyjmutí vložky z ventilu děravé pneumatiky. Přiloženou hadičku následovně připojíte jedním koncem k lahvi těsnící hmoty a druhým koncem k ventilu pneumatiky. Z lahve vymáčknete těsnící hmotu. Pomocí kompresoru dohustíte pneumatiku na předepsaný tlak. Nakonec hadičku vyjmete a zpátky našroubujte vložku ventilu.

Výhoda opravné sady na pneumatiky

Opravnou sadu nemusíte používat pouze na pneumatiky. Dá se uspokojivě využít i při opravě míčů či nafukovacích matrací a hraček. Stejně tak můžete sadu na opravu pneumatik využít v případě píchlého jízdního kola, zahradního kolečka a podobně.

Zdroj info: AZ pneu, Cars Guide.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články