PRÁCE 🧰

Jak postupovat při dopravní nehodě a získat maximální odškodnění?

18. 4. 2024 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Odškodnění po nehodě Základní info k odškodnění po nehodě

Každý den dojde v Česku minimálně k 140 dopravním nehodám, které musí řešit policie. Řada z nich bohužel končí zraněním, v krajním případě i smrtí. Pokud se sami dostanete do situace, kdy budete řešit nehodu se zraněním, poradíme, jak správně postupovat tak, abyste minimalizovali riziko dalších škod a následně mohli po viníkovi nárokovat adekvátní odškodnění.

Víte, jak postupovat při dopravní nehodě a získat odškodnění?

Články na téma odškodnění po dopravní nehodě:

  1. Odškodnění po dopravní nehodě z vás může udělat milionáře
  2. Nemajetková újma při dopravní nehodě a adekvátní odškodnění
  3. Víte, jak postupovat při dopravní nehodě a získat odškodnění? - právě čtete
  4. Na odškodnění po dopravní nehodě mají nárok i spolujezdci
  5. Kompletní průvodce odškodněním po dopravní nehodě pro rok 2024 - již brzy

Jak postupovat při dopravní nehodě?

Jako první vozidlo bezpečně zastavte a vypněte motor. Zkuste zachovat chladnou hlavu a nejednejte zbrkle. Každá situace má řešení, které často není radno uspěchat.

Oblékněte si reflexní vestu (případně ji oblékněte i ostatním ve vozidle) a zajistěte místo nehody výstražnými světly a výstražným trojúhelníkem. Výstražný trojúhelník musí být umístěn u pravého okraje vozovky minimálně 50 metrů za vozidlem. Na dálnici je to pak 100 metrů.

Náš tip: Pokud správnou vzdálenost neumíte jednoduše odhadnout, můžete si ji odkrokovat. Pokud budeme vycházet z toho, že průměrný krok dospělého člověka měří asi 75 cm, pak na silnici stačí trojúhelník postavit zhruba ve vzdálenosti 70 až 80 kroků.

Postup při dopravní nehodě v bodech:

  • zastavte bezpečně vozidlo
  • vypněte motor vozidla,
  • zachovejte klid a rozvahu a nejednejte zbrkle
  • zajistěte místo nehody výstražným trojúhelníkem a výstražnými světly
  • oblékněte si reflexní vestu
  • zjistěte stav účastníků nehody
  • v případě zranění poskytněte první pomoc a volejte složky IZS
  • prokažte si s dalšími účastníky nehody svoji totožnost a údaje k vozidlům
  • místo nehody a poškozená auta si vyfoťte, či natočte a zajistěte případné svědky
  • vyplňte záznam o dopravní nehodě

Přečtěte si také: Jak postupovat při dopravní nehodě?

Co dělat při dopravní nehodě se zraněním?

Pokud zjistíte, že během nehody došlo ke zranění, je vaší povinností poskytnout zraněnému první pomoc. Současně volejte složky Integrovaného záchranného systému (policie, záchranka, případně hasiči, pokud došlo k úniku provozních tekutin nebo potřebujete pomoci s vyproštěním).

Náš tip: Pro tyto případy se hodí mít v telefonu nainstalovanou aplikaci Záchranka. Díky ní bude možné najít místo nehody přesně podle GPS.

Místo důkladně zdokumentujte. Pokud to váš aktuální zdravotní stav dovoluje, pořiďte nejen fotky, ale také videa. A to nejen poškozeného majetku, ale také vlastního zranění (typicky pohmožděniny, škrábance, krvácející rány, zlomeniny apod.).

Jak se zachovat při dopravní nehodě, když budete žádat o odškodnění?

Pokud během dopravní nehody dojde k újmě na zdraví nebo životě (nejen vás, ale i zbývajících členů posádky ve vozidle), měli byste vědět, jak postupovat při nehodě a nárokovat si adekvátní odškodnění od pojišťovny viníka, který nehodu způsobil. Vždy je dobré zajistit si kromě fotek a videí i výpovědi případných svědků. Ty můžete natočit na mobil.

Nezapomeňte také sepsat formulář o dopravní nehodě rovnou na místě. Pokud vám druhý řidič odmítá sdělit údaje o sobě a o vozidle, případně nedoloží zelenou kartu (stačí snímek v mobilu nebo aplikaci) porušuje tím zákon, a proto k nehodě vždy přivolejte policii a zapište si alespoň registrační značku jeho vozidla. Policii samozřejmě volejte vždy i v případě, kdy dojde k nehodě se zraněním.

Žádejte adekvátní odškodnění!

Co dělat při nehodě už víte. Jakmile opadne první šok, vzneste svůj nárok na odškodnění z povinného ručení řidiče, který nehodu způsobil. To se může týkat nejen úrazu, ale také zranění, případně trvalých následků (ztížení společenského uplatnění). Pokud dojde k usmrcení, mohou o odškodnění žádat pozůstalí (typicky manžel/manžela, rodiče, sourozenci, ale i blízcí přátelé nebo další osoby).

Měli byste vědět: Řada poškozených se mylně domnívá, že musí uplatnit nárok na odškodnění za škodu na zdraví, či životě v rámci trestního řízení po viníkovi. Ve skutečnosti však není poškozený povinen postupovat tímto způsobem a odškodnění může řešit s pojišťovnou řidiče.

V případě zranění si uschovejte veškeré lékařské zprávy a případné účtenky (například za dojíždění k lékaři, rehabilitace, léky, kompenzační pomůcky apod.). Pamatujte, že zdravotní problémy se mohou objevit i měsíce po nehodě (typicky jde například o bolesti krční páteře či psychické následky), takže je potřeba je zaznamenávat do lékařské zprávy jako následek nehody.

Vymáhání odškodnění nechte na profesionálech

Získat po pojišťovně viníka nehody adekvátní odškodnění nemusí být tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá. Pojišťovna se může různě vykrucovat, zahltit vás administrativou, případně vám přiznat nižší odškodnění, než na které máte reálně nárok.

Proto je vždy dobré oslovit specialistu na odškodnění po dopravních nehodách, který má v komunikaci s pojišťovnami nemalé zkušenosti a ví, jak pro klienta vymoci maximální možné odškodnění. Po ukončení léčení mu stačí udělit plnou moc a doložit lékařské zprávy. A to až tři roky zpětně od chvíle, kdy k nehodě došlo.

U běžných případů můžete mít peníze na účtu do jednoho měsíce. Pokud vás od tohoto kroku odrazuje nutnost vysokých vstupních poplatků, pak jenom doplníme, že služby těchto pojišťovacích specialistů jsou zdarma. Odměnou je předem dohodnuté procento z vymožené částky. Pokud specialista žádné odškodnění nevymůže, za jeho služby nic neplatíte.

Zdroj info: Tomáš Moser, specialista v oblasti odškodnění.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články