PRÁCE 🧰

Záznam o dopravní nehodě – jak vyplnit?

9. 3. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Dojde-li k dopravní nehodě, ke které není přivolána policie, musíte si administrativu obstarat sami. Součástí je i vyplnění Evropského záznamu o dopravní nehodě.

Jak vyplnit záznam o dopravní nehodě

Články na téma řešení dopravní nehody:

  1. Jak správně vyplnit záznam o dopravní nehodě
  2. Záznam o dopravní nehodě a na dát co pozor
  3. Jak postupovat při dopravní nehodě
  4. Jak vyplnit záznam o dopravní nehodě - právě čtete
  5. Postup při dopravní nehodě - již brzy

Před vyplněním formuláře samozřejmě není od věci se ujistit, že všichni jsou v pořádku a skutečně se obejdete bez pomoci složek IZS. Pozor, nejde jen o to, že nesmí být nikdo zraněný, ani nesmí existovat podezření na zranění, ale z vozidel zároveň nesměji unikat provozní kapaliny. Děravý chladič, olejová vana nebo dokonce palivová nádrž jsou důvody k vytočení 112. Záznam o dopravní nehodě slouží k tomu, aby na místo nemuseli zbytečně vyjíždět policisté – takové ty ťukance na parkovištích u obchodů a podobné nehody.

S druhým řidičem byste se měli po zabezpečení místa nehody především dohodnout na tom, kdo je viníkem. Někdy je to těžké, pakliže se nedomluvíte, přivolejte raději policii. Auta si každopádně ještě nafoťte, ideálně v situaci, v jaké po nehodě zůstala. Na detailní nafocení poškození bude času dost později.

Formulář je stejný pro všechny země EU. Liší se akorát popis kolonek, který odpovídá jazyku země, pro kterou je určen, jinak je vše stejné. Jsou tedy navzájem kompatibilní třeba formuláře ve španělštině, angličtině i češtině. Pakliže byste při nehodě v zahraničí tápali, vytáhněte prostě formulář český a zvládnete podle něj vyplnit i formulář v jazyce, kterým neumíte ani pozdravit. Bohužel má však Evropský záznam o dopravní nehodě jednu drobnou vadu, na kterou ještě přijde řeč.

Jak vyplnit záznam o dopravní nehodě + vzor

Samotné vyplňování je sice trochu zdlouhavé, ale když půjdete kolonku po kolonce, nehrozí, že by vám něco chybělo. Drobné chyby nebo nepřesnosti pojišťovny obvykle neřeší, Pozor si dejte především na údaje o vozidlech, jejich pojistných smlouvách a o řidičích. Pakliže na místě nezjistíte kompletní rozsah škody a nezapíšete do kolonky všechny poškozené díly, nic se neděje. Stejně tak se nic nestane, když správně neoznačíte šipkou body vzájemných střetů na vozidlech (ostatně i proto doporučujeme nafotit situaci hned po nehodě). Formulář naleznete zde.

Záznam o dopravní nehodě vyplněný vzor

Napište, kdo je viník a kdo je poškozený

Teď to nejdůležitější! Do kolonky „14 Vlastní poznámky“ doporučujeme napsat, kdo je viník a kdo je poškozený. Formulář sice obsahuje všechny náležitosti, ale pokud nebude jasné, kdo nehodu zavinil, koukají z toho problémy. Proto ideálně schematicky nakreslete do kolonky 13, jak se nehoda stala, do kolonky 14 ji můžete stručně popsat, ale především ve formuláři jasně napište, kdo nehodu způsobil. Ideálně si nechejte ještě vedle podepsat (viz. níže). Jedině tak máte jistotu, že se vše bude řešit ve váš prospěch, pokud jste poškození. V kolonce 15 pak ještě musejí být podpisy obou řidičů.

Poslední rada – formulář si ideálně vyfoťte, jakmile je sepsaný a je v něm vše potřebné. Zejména v případě, kdy dostanete kopii a nikoliv originál. Vyhnete se tak hádkám v případě, že by druhý řidič zkusil do toho svého formuláře třeba něco dopsat. A obecně není vůbec špatné si všechny takto důležité dokumenty fotit a ukládat někde na cloud nebo na zabezpečené úložiště.

Zdroj info: Ministerstvo dopravy.
Zdroj médií: Depositphotos, Ministerstvo dopravy.

Podobné články