PRÁCE 🧰

Nedobrovolná dražba auta – 2. díl

7. 4. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Financování nákupu vozidla Auta z aukcí nebo dražeb Základní info o dražbách a aukcích aut

Uvažujete o koupi ojetého auta v exekuční dražbě? Víme, na co si dát pozor a jak taková dražba probíhá. Možných překážek je totiž celá řada.

Nedobrovolná dražba auta – podmínky a rizika

Články na téma dražby a aukce aut:

  1. Dražby aut
  2. Nedobrovolná dražba a pořízení auta
  3. Nedobrovolná dražba auta – podmínky a rizika - právě čtete

Nedobrovolné dražby aut jsou v České republice velmi časté. Exekutoři se tímto způsobem snaží uspokojit pohledávku věřitelů. Dlouhá léta byly nedobrovolné dražby poměrně snadnou možností, jak rychle a levně pořídit často i solidní vůz. V posledních letech se ale zájem o účast v takových dražbách mnohonásobně zvýšil, čímž došlo i k nárůstu celkových cen, a tedy i k redukci výhodnosti.

Stále častěji se totiž exekutoři uchylují k elektronickým dražbám, kterých se může účastnit větší okruh lidí a následně je tam konečná cena oproti fyzickým dražbám mnohem vyšší.

I přesto je ale také nyní možné narazit v dražbách na solidní kousky. Vždy je ale samozřejmě ideální si takový vůz před samotnou dražbou ještě dojít pořádně okouknout.

Pořádně si pročtěte všechny podmínky

Pro fyzické i elektronické dražby je příznačné, že každý dražitel se musí na počátku seznámit s podmínkami, počáteční cenou i výší možných příhozů. Konečným vítězem takové dražby se následně stane osoba, která učiní nejvyšší podání, a tedy nabídne nejvyšší cenu. Následně mu je ze strany exekutora udělen příklep, který je klíčový pro přechod vlastnického práva.

Jestliže se tedy jedná o elektronický způsob dražby, pořádně omrkněte dražební vyhlášku. Velmi pravděpodobně tam totiž najdete termín případné osobní prohlídky vozu, který jde do dražby. Díky tomu budete mít možnost si snadno a rychle ověřit, jestli takový vůz za to stojí, anebo ne.

Pro elektronické dražby platí, že částka se následně posílá bezhotovostně na účet exekutora, a to ve stanovené lhůtě tří až pěti dnů. Jestliže vydražitel částku neuhradí, půjde vozidlo do dražby znovu a prvotní vydržitel zároveň může přijít o případnou jistotu, pokud byla ještě před vypuknutím nedobrovolné dražby vyžadována. Zároveň se druhé dražby již nemůže účastnit.

Fyzických dražeb v čase ubývá

Jestliže se jedná o fyzickou dražbu, není předchozí prohlídka třeba. V drtivé většině případů není ani možná. Každý má totiž možnost se s autem seznámit až na místě. Pro fyzické dražby rovněž platí, že konečná suma se po dražbě hradí soudnímu exekutorovi již na místě. Zároveň platí, že okamžikem příkladu a zaplacením ceny dochází k přechodu vlastnického práva a zároveň dochází k zániku veškerých zástavních i zdražovacích práv. Pravdou ale je, že fyzických dražeb je čím dál méně.

U auta v nedobrovolné dražbě je třeba brát v potaz hned několik faktorů. Je třeba myslet nejprve na to, že předchozí majitel se o auto často vlivem finanční tísně dobře nestaral. Technický stav vozidla je tedy velkým otazníkem a v tomto ohledu je lepší počítat s výraznějšími investicemi do jeho oprav. I proto je vhodná předchozí osobní prohlídka, a to ideálně za účasti někoho zkušeného, kdo vám dobře poradí.

Ještě před dražbou si vždy raději ověřte, kolik má auto klíčů, jestli má technický průkaz, platnou STK a případně i servisní knížku, která však bývá spíše výjimečná. Pokud by byla třeba propadlá STK, znamenalo by to pro vás, že s autem nemůžete odjet, zákon to totiž v České republice ani v případě učiněných dražeb neumožňuje. I proto je dobré si vůz ještě před dražbou ověřit také prostřednictvím VIN, kde se dozvíte další možné informace o nabízeném vozidle.

Pro dražená auta platí, že na ně není žádná záruka. Riziko jde tedy čistě na vás, což je třeba oproti autobazarům velká odlišnost. Pokud se tedy i později s autem objeví nějaké vady, na reklamaci můžete rovnou zapomenout, což je tedy další možné minus, které je třeba při rozhodování brát v potaz.

Zdroj info: ekcr.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články