PRÁCE 🧰

VIN Decoder – kontrola VIN kódu zdarma online

26. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Na internetu lze najít celou řadu možností pro kontrolu VIN kódu zdarma. Podívali jsme se na to, co tyto nástroje umí a jestli k něčemu jsou.

VIN decoder – kontrola VIN kódu

Pro kontrolu podle VIN jsme si vybrali jednu značně ojetou Škodu Fabii, jejiž číslo jsme prohnali přes několik dekodérů. Neměli jsme popravdě příliš vysoká očekávání, přesto je možné se zdarma dostat k zajímavým informacím.

Auto VIN Decoder

Tady nás na první pohled zaujala fotografie vozu, která typem i barvou opravdu odpovídá realitě. To málokterý dekodér umí! Z informací se ale dozvíme jenom holý základ, tedy výbavový stupeň, rok výroby, počet airbagů a že motor je 1.4 TDI o výkonu 55 kW. Stručné, jasné, ale při koupi ojetiny s tím moc parády nenaděláte.

Auto VIN Decoder

VINdecoder.pl

Polští soudruzi umějí poskytnout zdánlivě docela solidní počet informací. Ale to jenom do doby, než se člověk podrobněji podívá na všechny možná zajímavé, ale jinak zbytečné řádky. Kontrola VIN kódu zdarma zde odhalila jenom naprostý základ.

VINdecoder.pl

vindecoderz.com

Ani zde to není žádná sláva z pohledu kupujícího ojetiny, ale ověření VIN kódu přineslo zajímavosti ze servisního hlediska. Dostali jsme totiž kód motoru, kód převodovky, dokonce i označení barvy. Tu se nám skutečně podle zadání „škoda barva 2L2L“ do vyhledávače povedlo velmi rychle najít. Pro neznačkové autoservisy nebo kutila to mohou být velmi cenné informace. Jak jsme si ale později ověřili, ne u všech značek dostanete tak komplexní info.

vindecoderz.com

vin.penize.cz

Zde jsme byli příjemně překvapeni. S motorizací nebo dalšími detaily si systém hlavu nelámal, rovněž obrázkem se tragicky minul (nicméně barvu trefil dost podobnou). Co nás ale zaujalo, byl výpis registrů kradených aut a leasingových společností. Nemáme bohužel k dispozici žádné vozidlo, které by v některém z těchto registrů bylo evidované, nicméně u naší fabie se ukázalo, že je v tomto směru čistá, což je pravda.

vin.penize.cz

Kontrola tachometru

Pod Ministerstvo dopravy spadající projekt, co se svými schopnostmi oproti ostatním trochu liší. Poskytne totiž info o všech STK a evidenčních kontrolách, které auto absolvovalo v České republice. Je možné se u každé prohlídky podívat na její detail, tedy na nalezené závady, z čehož lze usuzovat jednak to, co bylo na vozidlo opravováno a pak také to, jaké opravy patrně budou muset přijít. Jako bonus se dozvíte i nájezd, při jakém byla STK nebo evidenčka provedena. Vin kontrola je tedy omezena na údaje vložené do registru ministerstva. I to je ale solidní nápověda a vodítko.

Kontrola tachometru

V případě našeho auta to plně koresponduje s tím, co bylo nutné po dovozu ze zahraničí udělat – oprava ostřikovače zadního skla, oprava sedadla řidiče, výměna několika žárovek, rozleštění světlometů. A poslední STK ukázala, že na řadě jsou oba homokinetické klouby a ošetření několika míst, která začala korodovat.

Placené služby

Limitací online služeb pro kontrolu VIN kódu zdarma je vždy rozsah poskytnutých informací. Služby zdarma je výhodné využít pro prvotní ověření VIN kódu vozidla. Pokud však uvažujete o koupi konkrétní ojetiny, určitě doporučujeme zjistit si maximum informací o voze předem například pomocí služby Cebia Autotracer. 

Zdroj info: VINdecoder.pl, Auto VIN Decoder, vindecoderz.com, vin.penize.cz, Kontrola tachometru.
Zdroj médií: Depositphotos, VINdecoder.pl, Auto VIN Decoder, vindecoderz.com, vin.penize.cz, Kontrola tachometru.

Podobné články