PRÁCE 🧰

Kde najdu VIN kód

5. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Fyzické umístění čísla VIN se může lišit u každého modelu vozidla. V USA ho sice výrobci musí povinně umisťovat pod čelní sklo, čitelně zvenčí, ale tento zákon nám v Evropě chybí. Takto umístěný VIN kód má proto v Evropě pouze okolo 30 % aut

Kde najdu VIN kód

U historických vozidel lze části VIN často nalézt vyražené na více místech. Proto bývají nejhodnotnější vozy, které nesou svá původní výrobní čísla nejen na karoserii, ale také na motoru, převodovce a dalších součástech.

Na autech bývají i další identifikační kódy, u kterých není místo vyražení z bezpečnostních důvodů veřejným údajem. O přesných polohách vědí například orgány činné v trestním řízení, ale pokud je chcete znát vy, je nutné využít placené služby, jako je například Autotracer. Tím musíte také souhlasit s tím, že to tyto informace nevyužijete k nekalým účelům. Tyto kódy totiž slouží mimo jiné k identifikaci kradeného vozidla, u kterého pachatelé upravili nebo zničili původní, hlavní VIN kód.

Co však různá auta spojuje, je umístění jednoho z VIN kódu na kovovém štítku s dalšími továrními informacemi. Umístění štítku se sice lišit může, nejčastěji je ale v motorovém prostoru, nebo na karoserii auta po otevření dveří řidiče. 

U novějších aut je často kovový štítek nahrazen pouhou nálepkou, která je však navržena tak, aby se při manipulaci nepoškodila. Ve výsledku může být bezpečnějším řešením, než kovový štítek. Kromě fyzického vyražení čísla VIN ho však zcela jistě najdete také v technických průkazech vozidla, v zelené kartě, na smlouvě o pojištění nebo v servisní knížce

Mnoho nových vozidel má také VIN uloženo v řídící jednotce, v síti CAN (Control Aarea Network), nebo OBC/OBD (On Board Computer/Diagnostics), ke kterým lze přistupovat pomocí displeje ve vozidle, nebo připojením přes konektor OBD.

Kam výrobce umístil VIN na mé vozidlo?

Přesné polohy VIN kódů se mohou lišit s každým modelem, ale u většiny moderních osobních aut najdete číslo VIN na přední straně palubní desky, na straně řidiče. Nejlépe ho uvidíte, když se podíváte zvenčí přes čelní sklo

Mrkněte také pod dveře na straně řidiče. VIN by se mělo objevit na štítku s bezpečnostními certifikáty, který musí být na všech novějších vozech. Může být na dveřích samotných, na sloupku, nebo na místě, kde dveře mají panty. Mohl by se nacházet také v blízkosti otvoru bezpečnostního pásu. Nebo uvnitř dveřní zárubně, v místě, kde se při zavřených dveřích nachází zrcátko.

Čísla VIN najdete také pod kapotou. Nejčastěji na stěně před kabinou, na uložení tlumičů nebo vnitřním okraji blatníků. Běžné je umístění také na bloku motoru. Někdy se VIN objevují v blízkosti nádobky ostřikovačů nebo za autobaterií. Někdy se objevuje také pod rezervní pneumatikou. A v podběhu zadního kola. Pokud jste hledali všude, ale nemůžete stále najít VIN, zavolejte autorizovanému prodejci vaší značky. Sdělte jim model vašeho vozu a zeptejte se, kde se VIN nachází. 

Číslo VIN motocyklu je obvykle na krku řízení pod řídítky a na motoru, nebo na rámu v blízkosti motoru. VIN návěsu se nachází na přední části návěsu na levé straně.

Zdroj info: Cebia.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články