PRÁCE 🧰

Cebia Report – certifikát stavu vozidla

25. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Pokud jste někdy vybírali ojetinu v autobazaru, pravděpodobně jste se setkali s Cebia Reportem. Prodejci se jím často zaklínají, ačkoliv někdy to je spíš past na kupujícího.

Certifikát stavu vozidla

Běžná praxe

Určitě to znáte – prodávající připojí k inzerátu něco jako „Cebia prověřeno„ nebo „certifikát Cebia“. Budí to větší důvěryhodnost a pocit, že vůz je jakože „proklepnutý” a prodejce nemá co skrývat. Ostražitost případného zájemce o auto je najednou o dost nižší a proč by si auto prověřoval online, když to za něj už udělal někdo jiný, že?

Cebia Report – co to vlastně je?

On ten certifikát je celkem fajn, ale je dobré chápat jeho úlohu. Tou je především stručné hodnocení auta v pěti kategoriích, podle kterého si může zájemce udělat nějaký hrubý obrázek. Dozví se, jestli VIN odpovídá značce a modelu, jestli není auto předmětem financování nebo v databázi odcizených vozidel. A krom toho umí napovědět i jestli někdo nemanipuloval se stavem tachometru.

Certifikát Cebia leccos naznačí

Cebia Report

Auto může dostat nula až pět hvězdiček, podle toho, jak moc „čistě“ prošlo. Máme k dispozici Cebia Report ke stočené Škodě Superb. Ta vypadá jako docela solidní ojetina, nicméně po „proklepnutí“ se ukázalo, že někdo pravděpodobně manipuloval se stavem tachometru. Po detailním prověření v systému Autotracer jsme zjistili, že někdo skutečně počítadlo stočil ze 687 500 kilometrů na 258 500 kilometrů. Superb následně jezdil a poslední stav tachometru je 475 000 tisíc kilometrů. Navíc je v záznamu i jedna docela zásadní nehoda, po které byla nutná oprava za bezmála 300 tisíc korun. Zkrátka tohle auto si jako ojetinu fakt koupit nechcete, protože navíc sloužilo i jako taxi.

Ověřujte si jeho pravost

Cebia Report tedy berte spíše jako takové vodítko. Největším úskalím této služby je fakt, že prodejci ojetin a autobazary si často report upravují, ba dokonce ho falšují. Proto si vždy ověřujte jeho pravost přes web Cebie, případně pomocí QR kódu v pravém horním rohu.

Zdroj info: Cebia.
Zdroj médií: Cebia, Depositphotos.

Odborné informace o certifikátu stavu vozidla poskytla

Česká společnost založená v roce 1991. Jednička v prověřování a zabezpečování vozidel na českém trhu, která pomáhá motoristům nejen s bezpečným nákupem vozidel.

Podobné články