PRÁCE 🧰

Jak poznat stočený tachometr? Zaměřte se na detaily

31. 1. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Aut se stočeným tachometrem je v inzerátech podle odhadů zhruba čtvrtina až třetina. To je obrovské množství a odhalit, že k nějakému stočení došlo, není vůbec jednoduché. Může to ale zvládnout i laik.

Jak poznat, kolik má auto najeto?

Stav opotřebení není nijak zvlášť znatelný na vnějším vzhledu auta. Jsou poctivě garážované a opečovávané vozy, které mají na hrbu půl milionu a rozhodně byste to do nich neřekli. A pak jsou takové, které prostě musejí sloužit a majitel nějaké škrábanečky a stav laku moc neřeší. Pro odhad toho, kolik má daný automobil za sebou, je ideální usednout dovnitř.

Jak se vám sedí?

Zaměřte se hned na to, co vám řekne zadek. Je sedačka prosezená? Jak moc je cítit, že vnitřní polstrování už má to nejlepší za sebou? Jsou bočnice potrhané? Jestli ano, tak na budíku musí být minimálně čtvrt milionu, spíš o sto tisíc víc. Sedačky jsou stavěné na to, aby sloužily opravdu dlouho. Co potahy? Jsou pořád krásně napnuté, nebo spíš volnější?

Nabídka ojetých vozů od soukromých inzerentů

Jak poznat, kolik má auto najeto a zda není stočený tachometr?

Ohmatané spínače

Plastová tlačítka, respektive jejich povrch nevydrží věčně. Dřív tím byl vyhlášený koncern - povrch se zkrátka ošoupal trochu dřív, ale na funkci to nemělo vliv. Ukazovalo to na fakt, že vůz už něco pamatuje. Mrkněte na ty nejpoužívanější čudlíky - nastavení teploty klimatizace, a pokud je auto má, tak třeba tlačítka na volantu. Zhruba kolem 150 tisíc kilometrů už na nich může být opotřebení vidět. Stejně tak ochotně prozradí opotřebení páčka blinkrů. Jestli je nahoře a dole hodně vyleštěná, bude nájezd vyšší.

Pedály a volant prozradí dost

Své samozřejmě zkusí i pedály. Drážky v nich pomalu mizí s tím, jak vůz polyká kilometry. Jsou-li gumové plošky viditelně opotřebované, nevěřte oblíbenému tvrzení zkušených prodejců, že "je to čerstvě zajetý".

A v neposlední řadě může dost prozradit i volant. Jeho věnec ukazuje z velké míry také na agresivitu potu předchozího majitele, ale na rovinu - 80 tisíc kilometrů znamená, že by měl stále vypadat skoro jako nový. Naopak, pokud potkáte oktávku s obligátní cifrou ukazatele nájezdu 176 000 a volant je očividně o dost mladší, tak pozor, tady něco smrdí a byl pravděpodobně měněný, aby zamaskoval daleko vyšší nájezd.

Jak poznat stočený tachometr?

Celkově by měl stav interiéru plus mínus korespondovat. Vyčůránci mají někdy ve zvyku vyměnit ty části interiéru, které jsou opotřebené nejvíc a nahradit je novými. Ve chvíli, kdy se do sedačky doslova propadnete, ale tlačítka září novotou, tak pravděpodobně máte zrovna tu čest s jedním takovým nazdárkem. Při prohlídce interiéru si dejte záležet právě na detailech a na takovém tom vnitřním pocitu. Jistě, nadšení z nového auta je skvělé, ale pokud máte někde vzadu v hlavě pocit, že řadicí páka je nějak moc vyleštěná, tak raději hledejte jinde. Ostatně, trh s ojetinami je obrovský a vždycky je z čeho vybírat.

Zdroj médií: Pxhere.

Podobné články