PRÁCE 🧰

Skutečný kilometrový nájezd vozu. Jak jej zjistit

4. 3. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Každé auto má svou životnost, a proto při koupi nového je potřeba brát v potaz i počet skutečně najetých kilometrů. Ten ovlivňuje výslednou kupní cenu i možnou poruchovost vozu v budoucnu.

Stav tachometru a zjištění reálného nájezdu vozidla

Ačkoliv je legislativa v celé Evropské unii ve vztahu ke stočeným kilometrům stále přísnější, problém se stále nedaří zcela vymýtit, a to i přesto, že v Česku za manipulaci s počítadlem kilometrů hrozí pokuta ve výši až 500 tisíc korun.

Stačí VIN kód vozidla

I díky moderním technologiím jsou ale možnosti, jak každý řidič může stočený tachometr poměrně jednoduše poznat. Stačí k němu VIN kód vozidla, který je možné najít ve velkém či malém technickém průkazu, v kupní smlouvě nebo na zelené kartě.

Nachází se ale i v samotném autě, nejčastěji v motorovém prostoru, pod čelním sklem, koberečkem spolujezdce nebo na typovém štítku pod A nebo B sloupkem. V každém vozidle je toto umístění jiné, aby v praxi bylo komplikovanější tento VIN kód zfalšovat.

Jakmile VIN kód vašeho auta máte, nabízí se vám hned několik možností, jak postupovat dál. V dnešní době totiž existuje řada portálů, na kterých je možné stav tachometru zkontrolovat. Některé z nich zároveň dokáží ověřit i servisní historii, nebo to, zda není vůz kradený.

Autotracer od Cebie vs. carVertical

První možností je placený systém Autotracer od společnosti Cebia, který je v České republice dlouhá léta velmi populární. Cena za prověření jednoho vozidla se odvíjí od množství a rozsahu informací, minimální cena startuje na 199 Kč. Výsledek zjistíte prakticky jen pár minut po obdržení platby.

Další možností je prověření najetých kilometrů od společnosti carVertical, služby, která operuje hlavně v Severní Americe. I v Evropě je ale stále oblíbenější a na trhu se jí daří získávat slušný tržní podíl. Ačkoliv se Autotracet a carVertical v mnoha směrech podobají, jsou mezi nimi i některé odlišnosti. V České republice startuje cenovka služby carVertical na 349 korunách pro dvě auta.

Služba od Cebie dokáže na rozdíl od carVertical prověřit, jestli vozidlo bylo v minulosti používáno jako TAXI. Kontroluje, jestli se aktuální barva shoduje s tou, která je uváděná při první registraci. Poskytuje i informace o inzerci a v některých případech jsou k dispozici i servisní záznamy.

CarVertical ve svém výstupu informuje o průměrné, nejvyšší i nejnižší tržní ceně hledaného vozu. Rovněž se dozvíte, jestli vozidlo v minulosti prošlo technickou prohlídkou. Najdete tam i fotografie auta a oproti konkurenční Cebii dokáže carVertical vyhledávat vozidla i podle SPZ. Informace o možných krádežích zároveň pocházejí z více států než v případě Cebie.

Kontrola tachometru od Ministerstva dopravy

Už v roce 2015 zpřístupnilo Ministerstvo dopravy databázi informací získávaných během technické či evidenční prohlídky. Opět vám k tomu stačí jen VIN kód vašeho vozu a po jeho vložení se vám následně zobrazí datumy prohlídek (technických, evidenčních) a stav tachometru zjištěný během nich. Databáze obsahuje údaje od roku 2008. Oproti Cebii nebo carVertical je navíc kontrolatachometru.cz od Ministerstva dopravy úplně zdarma.

Kontrola tachometru podle fyzické prohlídky

Jsou ale i možnosti, jak počet najetých kilometrů odhadnout. Pokud nemáte po ruce odborníka, který by vám s odhalením stočeného tachometru pomohl, můžete dát alespoň na svůj instinkt.

V době konání fyzické prohlídky se zaměřte na to, jestli a případně jak je interiér opotřebovaný. Zkontrolujte pedály, volant i řadící páku. Nezapomeňte na exteriér, hledejte odlišný odstín laku nebo viditelně vyměněné díly. To vše vám může jednoduše napovědět, jestli je možné prodávajícímu důvěřovat.

Na druhou stranu je ale potřeba zdůraznit, že vyšší opotřebení některých součástí vozu nemusí hned znamenat, že je tachometr stočený, a i proto byste služby jako kontrolatachometru.cz, Cebia či carVertical neměli podceňovat.

Zdroj info: Cebia, CarVertical.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články