PRÁCE 🧰

Cebia vs CarVertical vs VinCheck vs Kontrolatachometru

10. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Abychom zhodnotili, co která služba nabízí, nechali jsme si jedno konkrétní auto, respektive jeho VIN, projet čtyřmi různými službami. Ukázalo se, že žádná z nich není všemocná.

Test Cebia, CarVertical a VinCheck

Síla každé služby, která umí „lustrovat“ VIN kódy a vytahovat z nejrůznějších databází data, je především v tom, na kolik databází je tato služba napojena. Opravdu nevěřte nikomu, kdo bude tvrdit, že umí s jistotou zjistit, jestli dané vozidlo bylo bourané, nebo ne. Na našem příkladu se krásně ukázalo, že některé záznamy prostě chybí. Proč? Protože je třeba konkrétní pojišťovna odmítá s kýmkoliv sdílet.

Prověřované vozidlo

Objektem našeho zájmu byl Citroen C3, který ale prošel v roce 2013 dost ošklivou nehodou (pro něj), kdy se v čase a prostoru setkal s lampou pouličního osvětlení. Byla to solidní pecka, protože to odnesla i náprava a práh, takže v podstatě auto na odpis. Řidič si z toho odnesl krom ponaučení i bloček na tisíc korun. Vozidlo nicméně pro některé pochybné prodejce, či dokonce autobazary není problém dát dokupy způsobem, že laik nic nepozná. Jenže další nehoda v autě, které bylo opraveno po destrukci některých strukturálních částí, by mohla být fatální i v relativně malé rychlosti.

Cebia Autotracer

U nás asi nejrozšířenější služba Cebia dokázala správně vyjet vývoj najetých kilometrů, zde je poměrně kontinuální a rostl víceméně pořád stejně. Problematický rok 2013, kdy by teoreticky měl být o nehodě záznam, však služba jako ničím zvláštní neeviduje a Autotracer o nehodě neví.

Cebia - kontrola najetých kilometrů

Ze servisních úkonů jsme se dozvěděli akorát to, že v roce 2005, při nájezdu 2000 kilometrů byl doplněn olej, vypadá to, že v servisu něco málo dolévali, toť vše co nám Cebia poskytla za informace.

Cebia - záznamy servisních úkonů

CarVertical

Ani CarVertical o nehodě nic neví. Kilometry mu sedí, ale nezaokrouhluje je, naopak jsou uvedeny s přesností na kilometr. Sympatický je odhad nájezdu, který by měl mít vůz v tuhle chvíli. Je to jenom odhad, nic, co by si průměrně vzdělaný člověk nezvládl sám extrapolovat, ale pro rychlý odhad super věc. Služba ale překvapivě neví o onom servisním záznamu, kdy se doléval litr motorového oleje. V tomto případě to nevadí, nicméně pokud by se jednalo o něco zásadnějšího, určitě bychom jako kupující tuto informaci ocenili. Když vybíráte ojetinu, tak zkrátka chcete vědět všechno, tedy každou prkotinu, která napoví, jak se majitel o auto staral a čím vším si prošlo.

CarVertical - počet najetých kilometrů

CarVertical - najeté kilometry

VinCheck

Zdarma si můžete nechat prověřit vůz i u služby VinCheck, nicméně v našem případě jsme se dozvěděli akorát základní údaje a to, že auto nebylo odcizeno a je čisté i u leasingovek.

VinCheck - výsledek prověrek

Kontrolatachometru.cz

Zde se opět zdarma dopídíte toho, kdy vůz prošel technickou kontrolou a s jakým výsledkem. I to ale může být velmi užitečné a dokáže to potenciálního kupujícího upozornit třeba na korozi a na to, co si má ohlídat při koupi.

Kontrolatachometru - detail prohlídky

Pokud máme úroveň služeb prověřujících VIN nějak zhodnotit, tak bychom se určitě nebránili placenému ověření přes Cebia Autotracer či případně CarVertical. Ideálně v kombinaci se službu Kontrolatachometru, která také dokáže leccos napovědět. Určitě ale počítejte s tím, že nehoda nemusí v žádném záznamu být, a to ani nehoda pro vozidlo fatální. Riziko, že někdo koupil od pojišťovny vrak a za stodolou z toho udělal „voňavku“ je u každé ojetiny.

Zdroj info: Cebia, CarVertical, VinCheck, Kontrolatachometru.
Zdroj médií: Depositphotos, Screenshoty Cebia, CarVertical, VinCheck, Kontrolatachometru.

+

  • Poměrně zevrubné prověření
  • Data o kilometrickém nájezdu
  • Spolehlivé info o financování
  • Vyplatí se placená verze

  • Nemusí být záznamy o poškození
  • Některé pojišťovny nepředávají informace o všech nehodách
  • Před koupí nutná osobní prohlídka vozu s odborníkem

Fotogalerie (9 fotek)

Podobné články