PRÁCE 🧰

Dolití oleje do motoru auta, jak na to?

5. 10. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat olej Výměna oleje Jak vyměnit olej Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Většina majitelů řidičského průkazu na osobní automobil v dnešní době si dovede jen okrajově představit, jak složitý a komplexní je automobil stroj. V autoškolách se už o technice moc neučí, a když tak je to jen z dobré vůle autoškoly. Není se ani čemu divit, doby kdy se dalo auto opravit sadou klíčů a dvěma šroubováky je nenávratně pryč. Jak tedy na doplnění oleje do motoru auta?

Doplnění oleje do motoru: Jak na to?

Občas tohle všechno však vede řidiče k tomu, že automobil je stroj, který nepotřebuje žádnou péči, a stačí jen sednout a jezdit. I z tohoto důvodu pak nastává panika, když se před vámi na přístrojové desce objeví oranžová kontrolka motoru nebo červená olejnička. Tyto kontrolky jsou pak jedním z ochranných opatření, aby se vozidlo v případě poruchy nepoškodilo ještě více.

Doplnění oleje do motoru

Pojďme si vzít za příklad kontrolku červené olejničky, která značí nedostatek motorového oleje v mazací soustavě. Toto varování je lepší nebrat na lehkou váhu a zkontrolovat stav hladiny oleje, a předejít tak přidření nebo úplnému zadření motoru. U moderních vozů s přeplňovanými motory se dokonce se spotřebou oleje počítá. Dle norem jednotlivých výrobců je pak možné, že váš automobil spotřebuje 1 litr oleje na 1000 km. Při prodloužených servisních intervalech to pak může vést k pěknému maléru. Co ale dělat když vám vůz oznámí nedostatek maziva?

Jaký olej do motoru patří?

V ideálním případě by člověk zastavil, vytáhl ze zavazadlového prostoru láhev s olejem, dolil a svět by byl dále krásným. Bohužel ne vždy je to takto jednoduché. Pokud nemáte olej k dispozici a budete jej shánět, je dobré zjistit si, jaký olej vaše auto používá. Tuto informaci můžete najít v návodu automobilu, kde výrobce jasně udává specifikaci oleje. Nebo například na faktuře z posledního servisu vašeho vozu, případně na samolepce od servisu v motorovém prostoru nebo na sloupku u dveří řidiče.

K čemu slouží motorový olej

Motorový olej je lubrikant, který udržuje hladké klouzání částí proti sobě, namísto vzájemného obrušování. Označují se podle americké normy SAE (Society of Automotive Engineers), která používá označení skládající se z šesti zimních tříd zakončených písmenem W, a pěti letních tříd. Tyto třídy nám určují viskozitu v jednotlivých obdobích. Po složení obou tříd nám vznikne označení oleje např. 5W30 nebo 10W40. Tato základní specifikace pak bývá ještě doplněna o normu výrobce jako například u Fordu „WSS-M2C913-C“. Po určení norem nám pak nezbývám nic jiného, než otevřít kapotu a olej dolít do správného otvoru. Ten bývá zpravidla na vrchní části motoru a je označený symbolem olejničky nebo nápisem OIL.

Jak na doplnění (dolití) motorového oleje

Množství motorového oleje při doplnění

Kolik ale takového oleje dolít? Není nic jednoduššího, než se podívat na měrku oleje, která může být u některých aut už elektronická a naleznete její stav v palubním počítači. Určitě však nedoporučujeme olej přelívat přes maximální rysku měrky. Olej má pak tendenci se přes těsnění dostávat do sání motoru, které pak zanáší. Co když ale máte opravdu špatný den a v nejbližším okolí nemáte olej který potřebujete? V nouzových případech je možno použít na dojetí i jiný motorový olej, poté je však nutné zajet s autem ihned do servisu, aby provedl výměnu celé olejové náplně za správnou. Pokud se vám tento problém opakuje častěji nebo ve větší míře, je lepší navštívit svůj autoservis a konzultovat únik oleje. Může to být totiž předzvěst závady vážnějšího charakteru, která by mohla mít dopad na životnost vašeho motoru.

Zdroj médií: unsplash, Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články