PRÁCE 🧰

Poradíme, kam s vyjetým olejem

19. 4. 2023 3 min. čtení diskuze (1) Tipy a rady Jak vybrat olej Výměna oleje Jak vyměnit olej Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Nedávno jsem zjistil, že mám doma asi 16 litrů vyjetého motorového oleje a asi 4 litry oleje do převodovky. To mě přimělo začít se zabývat nerudovskou otázkou – kam s ním?

Kam s vyjetým motorovým olejem

Články na téma doplnění motorového oleje:

  1. Druhy a značení olejů aneb Co tam nalejt?
  2. Doplnění oleje do motoru: Jak na to?
  3. Kam s vyjetým motorovým olejem - právě čtete
  4. Přelití oleje v motoru ho může zničit
  5. Dolití oleje jiné značky

Zpětný odběr u oleje neplatí

Původně jsem měl za to, že je to stejné, jako třeba u pneumatik. Tedy že ho v nějaké nádobě přinesu do obchodu, kde motorové oleje prodávají a s díky ho tam zanechám. Chtěl jsem tak učinit u příležitosti pátečního nákupu v Kauflandu, který mimochodem v sortimentu také motorové oleje má. Bližší zjišťování však ukázalo, že povinnost zpětného odběru prodejcům skončila v roce 2015, takže smolík.

Nabízí se samozřejmě otázka, jestli není nejjednodušší olej vylít třeba za stodolu. Co se může stát, žejo? Tak předně to není úplně ideální pro spodní vody, půdu, rostliny a živočichy žijící poblíž. Ano, jsou i horší ekologické katastrofy, ale opravdu to nedělejte. Druhá věc – podle zákona o odpadech je vyjetý motorový olej odpadním olejem. To znamená, že nepatří ani za stodolu, ani do kanalizace, ani do příkopu za vesnicí, dokonce s ním nesmíte ani natřít dřevěný plot, což je dříve často praktikovaná forma impregnace. Pokud olej vylejete tam, kam nepatří, můžete za to jako fyzická osoba dostat pokutu až jeden milion korun.

Únik oleje z motoru

Pokud vám olej unikne z auta nějak neplánovaně, například špatně dotáhnete olejový filtr a po výměně mazivo vyteče, jedná se o únik provozní kapaliny. Pokud si s ním nezvládnete poradit sami, měli byste zavolat hasiče. Je to bezpečnější, než pak řešit třeba kontaminaci studny nebo jiné radosti. K té likvidaci svépomocí – v redakci máme vyzkoušeno, že fungují dřevěné piliny a písek. Obojí se však po aplikaci stává nebezpečným odpadem a podle toho je třeba s ním nakládat.

Jak zlikvidovat olej?

Teď k původní otázce – vyjetý olej patří na sběrný dvůr, kde ho lze odevzdat v nějaké příhodné nádobě. Ideální je, koupit si takový ten vypouštěcí lavor a z něj po výměně přelít starý olej do nádoby, ze které jste do auta lili mazivo nové. Zabijete tím dvě mouchy jednou ranou a zlikvidujete jak starý olej, tak nádobu od oleje nového. Většina obcí jednou za čas objedná kontejner nebo svozový vůz na nebezpečný odpad. I takto se lze vyjetého oleje zbavit. 

Co s olejem na oblečení a těle?

Pokud při manipulaci s olejem utrpíte nějaké menší potřísnění oblečení, lze to řešit klasickým vypráním. Horší je, pokud na sebe, podobně jako autor článku, omylem vylijete prakticky celý obsah olejové vany. Manželku nepotěšíte, pračka se olejem zevnitř dost ušpiní a je třeba několika praní na vysokou teplotu, aby ho ze sebe dostala všechen. Oblečení nasáklé mazivem vyžaduje 2-3 vyprání, aby přestalo smrdět jako nepříliš často uklízený autoservis. Na motorový olej ve vlasech nepomáhá šampon a klasické tuhé mýdlo jen trochu. Co mě oleje z povrchu kůže i z vlasů zbavilo, byl klasický jar na nádobí. Skvěle mě odmastil a všechen olej vzal s sebou. Doporučuji pak aplikaci nějakého krému nebo něčeho, co pokožku trochu promaže, citlivější jedince může kůže po jarové očistě svědit.

Zdroj info: Ministerstvo životního prostředí, HZS.
Zdroj médií: Depositphotos.
Petr, 21. 4. 2023 5:28
No a kam šla voda z pračky a voda po umytí vlasů a rukou obsahující olej ???????????????????. To bych pak podle toho asi mohl celý olej rovnou vylít do kanalizace!

Podobné články