PRÁCE 🧰

Co si počít, když teče olej z turba

26. 3. 2022 2 min. čtení diskuze (6) Tipy a rady Rádce motoristy Vše o turbodmychadlech Závady turba

To, že turbodmychadlo propouští trochu oleje, je svým způsobem normální. Záleží ale na tom, kolik toho oleje je a především odkud pochází. Protože ne vždy je při nálezu oleje v sací nebo i výfukové části na vině turbo samotné.

Co dělat, když turbo propouští olej

Články na téma problémy s turbem:

  1. Co dělat, když turbo propouští olej - právě čtete
  2. Proč píská turbo
  3. Proč auto padá do nouze
  4. Píská turbo – co to způsobuje?

Malý únik je normální

Ono samotné turbodmychadlo olej v nějakém minimálním množství propouští vždy. Díly jsou vyrobeny sice velmi přesně, ale s určitou tolerancí - ložiska fungují tak, že mezi jejich kluznou plochou a hřídelkou je vrstvička maziva, které samozřejmě má tendence vytékat. Vzniká tak dojem, že turbo „žere olej“. Střed turba není stoprocentně těsný, takže únik několika kapek oleje z turba je zcela běžný.

Olej v sání

Problém ale nastává v okamžiku, kdy je olej v sání. Tam se může olej dostat z odvětrání ventilového víka, což je mimochodem věc, kterou velká spousta řidičů zanedbává. Tudy se do sání dostane olej, turbo si ho nasává a je to na něm poznat - kompresní kolo (prostě ta vrtulka) je černé a špinavé. Stačí oddělat hadici a podívat se. Ve chvíli, kdy je od oleje, je jasné, že jde na ni olej, turbo ho saje a posílá dál do intercooleru. Dobré je také podívat se samozřejmě do sání, protože i to bude špinavé a upatlané. Indicií, že je něco špatně, bývá někdy modrobílý kouř z výfuku, protože olej prochází sacími kanály do válců, kde se samozřejmě spaluje.

Olej propouští samo turbo

Pokud olej propouští samotné turbo, není nikdy kompresní kolo černé, ale naopak je čisté, protože únik oleje se odehrává až za ním a v této části je přetlak, takže olej je naopak tlačen od něj. V takovém případě jde obvykle mazivo do výfukové části, což je většinou opět poznat podle modrobílé barvy dýmu z výfuku. Když do výfuku teče po troškách olej škodí to i obvykle dost drahému DPF filtru, mimochodem.

Zpuchřelá trubka

Trochu specifickým problémem je situace, kdy turbo samotné je v pořádku, ale stejně skrze jeho ložiska uniká mazivo. Příčinou bývá odtok oleje ze samotného turba, což se typicky stává u straších aut. Hadice odtoku bývá totiž někdy z gumy, ačkoliv opletené, takže vypadá bytelně. Jenže guma uvnitř ztratí vlivem tepla svoji pevnost, zpuchří a zmenší se průměr trubky a tím se vytvoří protitlak. Sice mírný, ale i tak dostatečný k tomu, aby kladl odtékajícímu oleji odpor a ten si hledal cestičky ven jinudy. Nemusí být vždy špatná jen hadice, ale na vině bývá i špatně vložené těsnění mezi hadicí a odtokovou částí turba (tam se to těsnění dává fakt hodně blbě).

Názor odborníka - turbo propouští olej

Zdroj info: Turbo - Klima servis Pardubice.
Zdroj médií: Depositphotos.
Stanislav, 1. 12. 2023 22:42
Před výměnou středu turba se vozidlo chovalo následovně. Při prvním startu po delší době z výfuku krátkodobý dým jak při startu staré avie, po chvíli vše v normálu. Při jízdě jsem nezpozoroval větší kouřivost, turbo táhlo normálně. Ovšem přítomnost dýmu při startu nebyla vždy. Jednou to udělalo, pak 2x ne, potom zase dým... asi podle nálady
Stanislav, 1. 12. 2023 22:30
snažím se zjistit, zda nedochází ještě někde jinde k úniku oleje. Teď po výměně středu turba ještě nemám vyzkoušeno. Když jsem neměl připojenou hadici od vzduchového filtru, motor běžel cca 10 minut a vše ok. Po připojení sání najeto cca 15km a olej se již objevil v značné míře. Do teď to dokázalo vyházet 5L oleje na cca 700 km...
Jakub Mokříš, 1. 12. 2023 22:45
Takové množství už není normální, svěřil bych to servisu.
Stanislav, 1. 12. 2023 22:20
Bohužel až příliš. Tlačí to až do intercooleru.
Stanislav, 1. 12. 2023 22:02
Dobrý den. Mám dotaz. Peugeot 1.6 hdi Turbo mi tahá olej z víka ventilů. Dělá to prakticky od přetěsnění vstřikovačů (jeden podfukoval) a výměny rozvodů. Na víku ventilů dáno nové těsnění, nová membrána s pružinkou, žádná změna. Přes všechna přesvědčení, že na vině není turbo, proběhla výměna středu turba, opět nepomohlo. Stále přítomnost oleje v sání. Nevíte v čem by mohl být problém? Předem děkuji za jakoukoliv odpověď.
Jakub Mokříš, 1. 12. 2023 22:15
Dobrý den, kolik toho oleje je? Do jisté míry je to normální a přirozené.

Podobné články