PRÁCE 🧰

Ověření auta podle VIN kódu a jde to zdarma?

14. 3. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

VIN kód je naprosto jedinečná sedmnáctimístná kombinace znaků, která vám na vaše (budoucí) auto dokáže prozradit spoustu věcí. Stačí jen vědět, kde tyto informace hledat.

Co je to VIN kód

VIN kód, nebo také identifikační číslo vozidla, je unikátní kombinace číslic a písmen, která vám dokáže prozradit nejen informace o původu a parametrech konkrétního vozu, ale také odhalí jeho historii. Pokud například kupujete ojetý automobil, díky VIN kódu zjistíte, jestli nebyl bouraný, nemá stočené kilometry nebo jak byl servisovaný.

Vytváření VIN kódu má jasná pravidla. První tři znaky označují výrobce vozidla a lokalitu, ze které pochází. Čtvrtý až devátý znak vám prozradí více informací přímo o voze. Automobilky si je skládají podle vlastního uvážení a schovávají do nich například informace o modelu, motoru nebo výrobní sérii. Posledních osm znaků je pak výrobním číslem konkrétního vozu.

Ověření auta podle VIN kódu - jde to zdarma?

V případě koupě ojetého vozu je ověření VIN kódu nenahraditelným pomocníkem. Chcete-li si být jistí, že auto, které se vám obchodník snaží prodat, není kradené, nebylo bourané nebo jestli je to opravdu ten vůz, za který je vydáván, pak byste ho měli zkontrolovat. A zvládnete to jednoduše i online.

Základní prověření VIN je zdarma. V českém prostředí existuje několik webových stránek, které vám po zadání kódu zobrazí podstatné informace o autě. Využít můžete například službu VinCheck. Ta vám kromě specifikace vozu prozradí i to, zda automobil není nahlášen jako kradený nebo jestli není například majetkem leasingové společnosti.

Pokud chcete získat více informací, můžete využít i placené služby. Mezi nejpoužívanější patří systém AUTOTRACER. Při zakoupení placeného produktu, zjistíte:

  • vývoj najetých kilometrů vozidla,
  • záznamy o poškození a servisních úkonech,
  • ověřený původ a stáří vozu,
  • zda nebylo vozidlo odcizeno,
  • jestli není vůz majetkem leasingové společnosti,
  • výbavu vozu podle údajů výrobce a jeho barvu,
  • zabezpečení vozidla,
  • technický popis vozidla.

Tato služba vás bude stát 499 Kč. Za klidné svědomí ale rozhodně stojí.

Zdroj médií: freepik.

Podobné články