PRÁCE 🧰

VIN – co znamená

9. 3. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Žádný moderní automobil se už několik let neobejde bez svého VIN. Co se ale pod jedinečným identifikačním číslem konkrétně skrývá?

Co se skrývá pod VIN

Historie VIN je letitá. Poprvé se vozidla s jedinečným identifikačním číslem objevila na území Spojených států amerických, a to už v roce 1954. Až o dalších 27 let později ale došlo k výraznějšímu rozšíření, neboť v roce 1981 standardizovala formát VIN Národní správa bezpečnosti silničního provozu Spojených států amerických.

Tušíte, jak se auta do té doby identifikovala? Odborníci říkají, že většinou to bylo podle výrobního čísla motoru. Nebylo to ale nic praktického, a tak se postupně přešlo ke změně.

Pro VIN platí, že auta je mají vyražené na karoserii uvnitř motorového prostoru. Ve většině případů je mají motoristé možnost spatřit v takové části, která není jednoduchým způsobem vyměnitelná. Čím dál častěji se ale VIN nacházejí i jinde. Jde třeba o štítek pod čelním sklem, což v praxi přináší spoustu výhod, a to třeba pro vozy integrovaného záchranného systému.

Co lze z VIN kódu konkrétně vyčíst

V dnešní době platí, že VIN má celkem sedmnáct jedinečných znaků. Zároveň je možné uvést, že stejný VIN kód se na jiném autě může objevit nejdříve po dalších třiceti letech od výroby. Konkrétní tvar VIN kódu je pro většinu států po celém světě shodný a experti mají možnost z něj vyčíst i velmi cenné informace.

Platí, že v základním tvaru jsou první tři znaky VIN určeny pro identifikaci výrobce, přičemž první dva znaky tohoto světového kódu WMI určují oblast a zemi původu. Třetí znak je přidělen pro konkrétní značku. Pro Českou republikou jsou určena písmena v řadě TJ až TP. Pokud jde o automobilku Škoda Auto, tak ta konkrétně využívá kód výrobce TMB, a to už od roku 1984.

Své specifické znaky samozřejmě mají i další země. Čínské kódy začínají písmenem L, indické MA-ME, japonské pak na J. Pro tyto kódy platí, že výrobci je přiděluje pověřený schvalovací úřad v zemi, kde má automobilka své sídlo.

Co říkají další části VIN

I další znaky VIN kódu mají svůj význam. Na pozicích čtyři až 9 je takzvaný popisný kód vozidla, který určuje model vozu. Tuto část VIN kódu ovlivňuje výrobce. Každá automobilka ale zaujala trošku jinou strategii. Ve většině případů však platí, že motorista při trošce snahy může z této části VIN kódu zjistit třeba informace o motoru, karoserii, typu vozu nebo o zádržných systémech.

Pozice 10 až 17 pak tvoří jedinečný kód, který opět může vznikat dle libosti. Pro pozici deset často platí, že jde o modelový rok vozu. Nikoliv však výroby, který se v praxi může i citelně lišit. K pozici s číslem 11 se některé automobilky staví tak, že jde o označení výrobního závodu, odkud vůz pochází. V případě Škody Auto tak může jít kupříkladu o Mladou Boleslav nebo Kvasiny.

Význam VIN je nenahraditelný

V každém případě je možné konstatovat, že VIN kód má pro motoristy velmi cenný význam. Každý řidič má díky němu možnost jednoduše prověřit, o jaké auto vlastně jde. Řada motoristů proto zjišťuje konkrétní znění VIN kódu hlavně ve chvíli, kdy se pouští do koupě ojetiny. Tímto způsobem si mohou zájemci jednoduše zjistit, jestli byl vůz kupříkladu bouraný, nebo jej v minulosti potkala výměna motoru. Zjistit se ale dá i případný stočený tachometr.

Policejní složky se však i v roce 2024 stále často setkávají s tím, že podvodníci podobu VIN kódu záměrně upravují. Tím se totiž snaží maskovat skutečný původ vozu, kupříkladu z hlediska nelegálních manipulací. Technologie jsou však v dnešní době už tak na pokročilé úrovni, že většina těchto nelegálních snah povětšinou končí neúspěchem a zájemci mají poměrně velkou šanci, že lumpárnu v praxi jednoduše odhalí.

Zdroj info: Cebia.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články