PRÁCE 🧰

Co vše lze zjistit z VIN kódu

9. 8. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Všechny VIN kódy sice spojují psaná pravidla, nejjednodušší je ale rovnou použít dekodéry. To mohou být například prosté vysvětlivky v příručce pro autorizované prodejce, existuje ale také mnoho online dekodérů. Mnoho z nich je poskytováno nadšenci do určité značky nebo modelu.

Co vše lze zjistit z VIN kódu

Rozbor jednotlivých částí VIN kódu

Rozbor jednotlivých částí VIN kódu

VIN kód je u drtivé většiny vozidel 17 místný, složený z čísel a písmen. V žádném nenajdete písmena O, Q a I. První znak označuje zemi původu. Druhý znak označuje výrobce pomocí kódu WMI, neboli World Manufacturer Identifier. Třetí znak identifikuje typ vozidla. Čtvrtý až osmý znak popisuje určité vlastnosti daného modelu a specifikace. Devátý znak je kontrolní číslice. Desátý znak označuje rok výroby. Jedenáctý znak označuje výrobní závod. Dvanáctý až sedmnáctý znak je pořadové výrobní číslo.

Co jde a nejde zjistit z VIN kódu 

Snadno lze rozklíčovat například zemi, barvu, rok a místo výroby nebo konkrétní specifikaci vozidla, včetně motorizace, nebo základní a příplatkové výbavy. Základní dekodéry neposkytují data nad rámec informací spojených s továrními údaji. Pro výpis záznamů spojených s provozem je tak nutné využít jednu z placených služeb a u nás bude asi nejznámější Autotracer od firmy Cebia. 
 

Zdroj info: Cebia.
Zdroj médií: Depositphotos, Jan Faltýsek.

Podobné články