PRÁCE 🧰

Aukce havarovaných aut

26. 4. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Financování nákupu vozidla Auta z aukcí nebo dražeb Aukce dle typu vozidla

Havarovaných aut, které draží například pojišťovna, je v Česku poměrně mnoho. Koupit tak lze vůz sice po totálce, ale za to s možnými náhradními díly. Nicméně z aukčního seznamu se dají vybrat i lepší funkčnější kousky.

Aukce havarovaných aut

Články na téma aukce motorových vozidel:

  1. Aukce havarovaných aut - právě čtete

Proč se havarovaná auta vůbec draží? Je to jednoduché, takto má pojišťovna alespoň možnost získat nějaké peníze na pokrytí částky pro likvidaci pojistné události, jde o jakousi cenu hodnoty zbytků.

Postup před dražbou vozu

Před tím, než je dražba vyhlášena, se musí zajistit poškozený stroj při dopravní nehodě. K aukci se vždy přistupuje v případě totální škody, ke které se pojišťovna uchyluje i v případech, kdy poškození nedosahuje například 80 %. V tomto ohledu je problematika poměrně složitá, takže se tím prozatím nebudeme zaobírat, spíše si vysvětlíme základní principy aukce bouraných aut.

Auto je tedy zajištěno a převezeno na parkoviště, případně odstaveno na k tomu určeném místě, které ve většině případů patří pojišťovně. Likvidátor ocení vůz. Provede se kompletní fotodokumentace a veškeré materiály jakožto informace o daném vozidle se ve většině případů nahrají na online platformu, kde bude i aukce probíhat. Dnes se spíše preferují online aukce, než ty kamenné.

Základní informace o dražbách

Kromě již zmíněné dokumentace musí každá aukce obsahovat časový údaj, po který dražení věci probíhá. V případě pojišťoven to bývají zhruba 3 dny, jde-li o lepší kousek nebo pro to jsou specifické důvody, může se aukce protáhnout. Draží se buď na aukčních portálech nebo přímo pod hlavičkou pojišťovny.

Každý, kdo chce dražit, musí být zaregistrován na dražebním portálu, kde aukce probíhá. Člověk z ulice tedy nemůže přihazovat na danou aukci. Také se těchto aukcí musí ve většině případů účastnit společnosti (autovraky, autoservisy, náhradní díly), nikoli soukromé osoby.

Zaregistrovaný uživatel dostane své specifické číslo, pod kterým věc draží. Po dobu aktivní aukce můžete přihazovat. Dražba bouraných aut končí v předem dané hodině a dni. Ten, kdo podal nejvyšší nabídku, předmět vyhrává. V tomto momentě zašle pojišťovna nebo k tomu pověřená firma vyřizovací dopis majiteli auta, ve kterém bude uveden kontakt na společnost, která vůz vydražila.

Majitel má dvě možnosti, buď nabídku přijme nebo ne. Nicméně klient pojišťovny se nemusí bát, že by o peníze z pojistné smlouvy přišel. Přijmutí prodeje vraku nebo havarovaného vozidla je čistě dobrovolné. Stejně tak je v aukci zaručena anonymita majitele.

Následuje proces prodeje a přepisu vozu tak, jak už jste zvyklí. Toto se děje už mimo kompetenci pojišťovny. Nicméně částka je pak odečtena z celku vyplacených peněž, není tedy tomu tak, že byste dostali peníze od pojišťovny a plus ještě z tohoto prodeje. Spíše jde o způsob, jak se zbavit nepojízdného vraku, který byste pak museli sami případně ekologicky zlikvidovat nebo složitě prodat.

Zdroj info: Audatex.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články