PRÁCE 🧰

Mýtné v Polsku a jeho cena v roce 2024

15. 3. 2024 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Mýtné cestou na dovolenou Cesta do Polska Dálniční poplatky v Polsku

První, co tuzemského řidiče při vjezdu na polskou dálnici překvapí, je nepochybně její kvalita. Další „kulturní šok“ ho potom čeká ve chvíli, kdy zjistí, že 60 % polských dálnic není zpoplatněných. Na některých úsecích nicméně bude potřeba zaplatit mýto, které může být pro našince docela chaotické.

Jak je to s dálničními poplatky v Polsku a roce 2024?

Kde je v Polsku potřeba zaplatit mýtné?

Jak už jsme zmínili výše, většinu polských dálnic můžete brázdit bez toho, abyste sháněli dálniční známku nebo platili mýto. Bezplatně můžete projíždět veškeré dálnice, které vlastní stát. Mýtné je v Polsku potřeba zaplatit u osobních aut do 3,5 tun prozatím pouze na některých úsecích dálnic A2 a A4, které spravují soukromí investoři:

Náš tip: S polským mýtem pomůže kalkulátor, který najdete na webech jednotlivých společností spravujících soukromé úseky polských dálnic.

Úseky polských dálnic, na kterých se platí mýtné, vidíte na mapě:

Úseky polských dálnic, na kterých se platí mýtné

Kde je potřeba zaplatit v Polsku mýto na dálnici A1?

Dálnice A1 je od 4. září 2023 (prozatím) do konce roku 2024 pro osobní vozidla a motocykly zdarma, a to včetně koncesního úseku. Do budoucna je dobré vědět, že mýtné brány se v Polsku na dálnici A1 nacházejí v úseku Rusocin - Nowa Wieś, kde se o výběr mýta stará společnost AmberOne. V tomto úseku polské dálnice je mýto vybíráno prostřednictvím mýtných bran, kde budete moci platit v hotovosti nebo kartou. Funguje zde i aplikace pro Android i iOS, která umožňuje spárování s platební kartou.

Náš tip: Budete-li v Polsku platit mýtné na dálnici A1 v úseku Rusocin - Nowa Wieś pomocí aplikace AmberOne, můžete projíždět přes speciální mýtné brány, označené symbolem kamery a nápisem „AmberGO“. Kamera si přečte značku auta na nájezdu i na sjezdu z dálnice a po jejím opuštění si systém automaticky strhne příslušnou částku z karty.

Kde je potřeba zaplatit polské mýtné na dálnici A2?

Na dálnici A2 v Polsku je mýtné vybíráno v úseku Świecko - Konin a Konin – Stryków, který spravuje firma Autostrada Wielkopolska. Na webu autostrada-a2.pl je dostupná mapa i tabulka poplatků mezi jednotlivými sjezdy. Zaplatit mýto na této části polské dálnice můžete pomocí mobilní aplikace e-TOLL PL, kterou je ale potřeba mít zapnutou po dobu jízdy.

Pozor: Mýtné brány na této dálnici nenajdete!

Kde koupit polské mýto na dálnici A2?

Další možností, jak mýto v této části Polska uhradit, je koupení e-ticketu, který seženete na webu etoll.gov.pl, nebo ho koupíte na čerpací stanici, případně přes „appku“ e-TOLL PL TICKET. Zmíněný web sice není v češtině, s polštinou si ale pravděpodobně snadno poradíte.

Měli byste vědět: Pokud zpoplatněný úsek dálnice A2 projedete bez uhrazeného mýta, přijde vám domů pokuta ve výši 500 zlotých. Jak situaci řešit? Za použití dálnice můžete zaplatit i zpětně, zakoupením e-ticketu do tří dnů. Je ovšem logicky potřeba při koupi uvést i datum, kdy jste dálnici využili.

Kde je potřeba zaplatit mýto na polské dálnici A4?

Dálnici A4 obsluhuje společnost Autostrada Malopolska, která zpoplatnila úsek Kraków – Katowice. Mýto na této části polské dálnice zaplatíte průjezdem brány označené symbolem kamery pomocí aplikací Autopay, SkyCash, IKO nebo mPay, kde se propojí registrační značka s platební kartou a systém si platbu strhne automaticky (v tomto případě není potřeba mít aplikaci zapnutou).

Zajímavost: Úsek Wroclaw – Gliwice již není od 1. července 2023 zpoplatněn.

Ceny mýtného v Polsku na vybraných úsecích mapuje následující tabulka:

🇵🇱  Polsko - dálniční známky a mýtné poplatky

Polsko - dálnice A1 (Nowa Wieś - Rusocin)
Osobní auto Dodávka Motocykl
0,00 PLN
0,00 Kč
Kalkulačka
Kalkulačka
Polsko - dálnice A1 (Nowa Wieś - Rusocin)
Osobní auto s přívěsem Dodávka s přívěsem
71,00 PLN
413,58 Kč
Kalkulačka
Kalkulačka
Polsko - dálnice A2 (Świecko - Modła)
Motocykl
63,00 PLN
366,98 Kč
Plánovač
Plánovač
Polsko - dálnice A2 (Świecko - Modła)
Osobní auto Dodávka
108,00 PLN
629,10 Kč
Plánovač
Plánovač
Polsko - dálnice A2 (Świecko - Modła)
Osobní auto s přívěsem Dodávka s přívěsem
181,00 PLN
1 054,32 Kč
Plánovač
Plánovač
Polsko - dálnice A4 (Katowice - Kraków)
Motocykl
14,00 PLN
81,55 Kč
Kalkulačka
Kalkulačka
Polsko - dálnice A4 (Katowice - Kraków)
Osobní auto Dodávka
30,00 PLN
174,75 Kč
Kalkulačka
Kalkulačka
Polsko - dálnice A4 (Katowice - Kraków)
Osobní auto s přívěsem Dodávka s přívěsem
54,00 PLN
314,55 Kč
Kalkulačka
Kalkulačka

Jak zaplatit polské mýto v roce 2024?

Pokud jste u dálnice a A4 zvolili klasickou platbu pomocí hotovosti nebo platební karty, u mýtnice při vjezdu na zpoplatněný úsek si odeberte lístek. Při opouštění úseku vás pak zastaví druhá mýtná brána, u které po vložení lístku zaplatíte poplatek za ujetou vzdálenost.

Kromě platby kartou nebo v hotovosti můžete mýtné uhradit také pomocí aplikace AmberGO nebo palubní jednotky. Zpoplatněný úsek dálnice A2 a A4 pak můžete zaplatit zakoupením kuponu přes appku e-TOLL PL TICKET, e-ticketu, který seženete na webu etoll.gov.pl, nebo ho koupíte na čerpací stanici.

Praktické info závěrem: Jak je to s polským mýtem u vozidel nad 3,5 tuny? Protože Poláci sčítají hmotnosti v soupravě, může se vás mýto (i mimo dálnice) týkat třeba i ve chvíli, kdy sem jedete s karavanem nebo dodávkou táhnoucí přívěs. U zpoplatněných úseků spravovaných Generálním ředitelstvím státních silnic a dálnic funguje systém e-TOLL. Na soukromých částech dálnic je potom potřeba využít jejich platební metody, tedy nejčastěji platbu na místě či aplikaci.

Zdroj info: AmberOn, Autostrada Wielkopolska, Autostrada Malopolska.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články