PRÁCE 🧰

Vosk na auto: proč používat a jaké jsou druhy na výběr?

15. 10. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Způsobů, jak ochránit lak auta, je několik. V posledních letech nejpopulárnějším je asi vosk. Jak to funguje, kolik to stojí a vyplatí se to vůbec?

Vosk na auto

K čemu je vosk na autě?

Lak na autě trpí vnějšími vlivy a tím dochází k jeho poškozování a opotřebování. Projevy jsou nejdříve spíše estetické, později už nevratné. Proto je dobré o lak pečovat a chránit ho. Samozřejmě se nebavíme o flotile firemních aut, která za pět let natočí 300 tisíc a počítá se každá koruna nákladů. Péče o lak je výsadou spíše soukromých majitelů, kterým záleží na tom, jak jejich vůz vypadá a chtějí, aby co nejdéle vydržel.

Způsobů, jak zajistit ochranu laku, je více a fungují na principu nějaké ochranné vrstvy. Vedle ochranných fólií, kterými lze auto pokrýt a poskytují asi nejlepší mechanickou ochranu, je tu i vosk. Ten sice před kamínky neochrání, ale má jiné výhody. Vosk dobře chrání před UV zářením a vyblednutím barvy, stejně tak jako před pyly a prachem. Nečistoty lze také z auta lépe odstranit, to platí především pro rozpláclý hmyz.

Druhy vosků na auto 

Přírodní vosky

Obecně asi nejpopulárnější vosky, které velmi často obsahují karnaubu. Ta dodává to nejdůležitější - lesk. Obří výhodou přírodních vosků je fakt, že je můžete používat bez zdravotních rizik. Neobsahují žádnou nežádoucí chemii. Naopak mezi negativa se řadí trvanlivost. Jelikož jsou založeny na přírodních látkách, je třeba aplikaci opakovat po 3-6 měsících, protože jinak se jednoduše vymyjí. Prodávají se samozřejmě v docela širokém cenovém rozsahu a to jak v tvrdý vosk na auto, tak i v tekutý.

Syntetické vosky

Tady už se jedná o vosky, které nejsou čistě přírodní. Jsou buď čistě nebo částečně syntetické, což s sebou nese výhodu zhruba o polovinu delší trvanlivosti. Dalším pozitivem je jednodušší a rychlá aplikace a některé vlastnosti, které jim dodávají právě uměle vytvořené látky. Zvládnou tak třeba dobře odpuzovat vodu. Pokud ale slibují mechanickou ochranu, tak je to spíše placebo.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články