PRÁCE 🧰

Zimní řetězy na auto a jejich výběr

30. 1. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Sněhové řetězy

Koupit sněhové řetězy není dneska problém, ostatně vybírat lze několika cenových kategorií a nespočtu různě kvalitních provedení. Jak ale vybrat ty správné, čím se řídit, čeho se vyvarovat a co si ohlídat?

Zimní řetězy na auto a jejich výběr

Zimní řetězy musejí na kolo sedět

Ano, je samozřejmost, že řetězy musejí na kole dobře sedět. Výrobce vždy na obalu uvádí rozměry plášťů, pro které jsou řetězy určené, pakliže mezi nimi najdete i ty své, držíte v ruce kompatibilní produkt. Jenže nejlepší je řetězy přímo vyzkoušet, abyste měli jistotu, že krom pneumatiky sednou i na disk. Kdo má klasické ocelové, tomu to až tak vadit nemusí, problém představují sněžné řetězy pro lehké slitiny, které mohou poškrábat. Plastové nebo gumové díly nevadí, ty ocel zpravidla nepoškrábou (pozor však na lakované disky), jen se nesmí dostat disk do kontaktu s kovovými články.

Vejde se do podběhu?

Spousta moderních aut nemá mezi kolem a krytem podběhu moc místa. Proto je fajn na webu výrobce řetězů zapátrat buď po konfigurátoru, nebo alespoň po seznamu kompatibilních vozidel. Předejdete tak poškození jak řetězů, tak auta. A pokud se nejedná o automatické řetězy, lze skoro zaručit, že se při nasazování ušpiníte, proto nezapomeňte na pracovní rukavice, které ideálně přibalte k řetězům, ať jsou v případě potřeby po ruce.

Jak je budete používat?

Je obrovský rozdíl mezi tím, když přibalíte řetězy do auta jako nouzovku a mezi případem, kdy je nasazujete denně. Jistě, je to extrém, ale počítejte s tím při koupi. Podívali jsme se do sortimentu značky Pewag, kde na občasné použití bude ideální třeba model Brenta 9. Pro častější používání bychom volili spíš Pewag Servomatik, které se nasazují velmi jednoduše a rychle.

Balení a příslušenství

Jak vypadá balení řetězů, které jste vybrali? Vejde se vám do kufru se všemi ostatními věcmi? Pozor na to, že zejména automatické sněhové řetězy jsou často lehce neskladné, čemuž odpovídá i jejich balení, které zabere značnou část půdorysu zavazadlového prostoru.

Sněžné řetězy na auto – balení

Podívejte se i dovnitř krabice nebo pouzdra, ve kterém jsou řetězy ukryté. Značkoví výrobci zvládají přibalit i náhradní oka, kterými lze v případě potřeby opravit přetržený řetěz jen s pomocí kombinaček. Stejně tak potěší i návod v podobě plastové folie, kterou si dáte na mokrou zem, abyste si měli na co kleknout. Tohle jsou jedny z věcí, za které si připlácíte u lepších značek.

Rakouská norma

Jedno z hlavních kritérií, které rozhodně doporučujeme zohlednit. Rakouská ÖNORM V 5117 rozhoduje o tom, jestli u našich jižních sousedů lze bez obav dané řetězy použít, nebo ne. Policie v Rakousku vám totiž uzná jen takové řetězy, které ÖNORM V 5117 mají. Pakliže budete mít na kolech za značkou označující vjezd pouze s nasazenými řetězy cokoliv jiného, dostanete stejnou pokutu, jako byste na nich neměli nic. Zároveň je norma i zárukou určité kvality, součástí testování je totiž jízda 120 kilometrů po asfaltu s řetězy na kolech. Aby atestaci řetězy dostaly, musejí to zvládnout.

Prémiové řetězy přímo od výrobce nyní se slevou 25 % s kódem PORTAL25

Zdroj info: pewag.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články